Всесвітній день донора: Яку їжу потрібно вживати перед здачею крові

Багато досліджень показали, що після здачі крові людина залишається психічно та фізично здоровими. Щоб спростувати численні міфи та покращити обізнаність населення про донорство крові, щороку 14 червня відзначають Всесвітній день донора, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Кожного разу, як ви здаєте кров або тромбоцити, ви рятуєте життя онкохворим, постраждалим в аваріях, породіллям та багатьом іншим людям, які потребують переливання.

Донорам рекомендується дотримуватись здорової та збалансованої дієти. Щоб підготувати організм до здачі крові, потрібно дотримуватись кількох порад. Перш за все, потрібно пити багато води. Кров складається з води приблизно на половину, тому перед здачею крові рекомендується випити дві додаткові склянки води або іншого безалкогольного напою.

Також важливо отримати додаткову порцію заліза, оскільки під час здачі крові організм його втрачає. Нестача заліза може стати причиною залізодефіцитної анемії. Тому перед здачею крові варто з’їдати порцію страви з м’яса, риби, курки, яєць, шпинату, гороху, броколі, бобових або інших багатих на залізо продуктів.

Щоб краще засвоїти залізо наш організм потребує вітаміну С. Його можна отримати з цитрусових, чорниці, полуниці, ківі, ананасів та помідорів.

Також варто проспати перед здачею крові не менше восьми годин, ситно поснідати та переконатись, що ви маєте гарне загальне самопочуття.

Але є продукти, яких не варто вживати перед тим, як здавати кров. Перша за все, це алкоголь. Він може викликати зневоднення, тому, принаймні за добу до здачі крові відмовтесь від алкоголю.

Продукти з високим вмістом жиру, як морозиво або картопля фрі, можуть вплинути на результати тестування вашої крові. Якщо вашу кров не вдастся перевірити на наявність інфекційних захворювань, її не зможуть використати для переливання.

Деякі продукти можуть блокувати засвоєння заліза організмом, і хоча повністю уникнути їх неможливо, потрібно хоча б намагатись не поєднувати їх з продуктами, що багаті на залізо. До продуктів, що заважають залізу засвоюватись належать кава, чай та продукти, що багаті на кальцій, наприклад молоко, сир та йогурт.

Крім того, ви не повинні вживати аспірин принаймні 2 доби, перед тим, як здавати кров чи тромбоцити.

Протягом доби після здачі крові варто випити додатковий літр апельсинового соку та з’їсти порцію сухофруктів, йогурту чи свіжих фруктів. Це допоможе стабілізувати рівень цукру в крові та рідини.

Також потрібно їсти продукти, які містять вітаміни групи В, зокрема В9 та В2, вітамін С та залізо. Ті, хто здає кров регулярно, можуть потребувати добавок з цим мінералом.

В день здачі крові вам потрібно більше відпочивати та уникати надмірної фізичної активності.

Поділись


Новини партнерів