Ось чому ніколи не можна залишати в автомобілі дітей, літніх людей та тварин

Коли на вулиці спекотно, автомобіль – небезпечне місце. Особливо для дітей, людей похилого віку та домашніх тварин. Це пов’язано з тим, що температура всередині автомобіля дуже швидко піднімається, навіть якщо авто припарковано в тіні, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

У спекотний день температура в автомобілі може піднятись до небезпечного рівня менш, ніж за годину. Для дослідження, опублікованого в 2018 році в журналі Temperature науковці взяли три транспортні засоби однакових моделей і розмістили їх під прямими сонячними променями або у тіні. В салоні автомобіля, припаркованого на сонці за годину температура піднялася з 29°С до 47°С, а в салоні авто, що припаркували в тіні – до 38°С.

“Світло потрапляє в салон через вікна, але тепло через них вийти не може, тому всередині автомобіля стає набагато спекотніше, ніж ззовні”, – каже Джайва Ларсен, доктор медицини, лікар з відділення екстреної медицини Університету наук Арізони. “У припаркованому автомобілі температура може піднятись на 11,2°С всього за 10 хвилин”.

Дослідження 2005 року, опубліковане в Pediatrics показало, що навіть відчинені вікна ситуації не змінюють. При зачинених вікнах температура в салоні щохвилини зростала на 1,9°С, а коли вікна опустили на 20 см, температура почала зростати на 1,74°С кожну хвилину.

“Багато батьків здивуються, коли дізнаються, що відчинених вікон недостатньо для того, щоб в автомобілі було прохолодно”, – каже Скайлер Каладі, лікар, педіатр дитячої лікарні клініки Клівленда.

Навіть якщо вам здається, що на дворі не так вже й спекотно, залишати когось в машині, особливо дитину, може бути небезпечно. Екстремальна спека може призвести до теплового виснаження, яке потім може перерости в тепловий удар, що здатен призвести до пошкоджень внутрішніх органів і смерті.

Тому, незалежно від обставин, ніколи не залишайте в зачиненому автомобілі дітей, літніх родичів чи домашніх тварин.

Організм дитини значно менший за організм дорослого, тому він перегрівається швидше. Також, тіло дитини не так ефективно регулює температуру за допомогою потовиділення. Симптоми перегріву у дітей включають запаморочення, дезорієнтацію, пришвидшене дихання, нудоту, блювоту та втрату свідомості. Температура в 40°С може спричинити тепловий удар у дитини, а в 41,5°С може бути смертельною. Більше половини дітей, які загинули в автомобілях через спеку,були молодшими за 2 роки.

Люди похилого віку теж ризикують отримати теплові ураження. Згідно з дослідженням 2018 року, шкоди від сильної спеки найчастіше зазнають люди, старші за 60 років. У літніх людей, так само, як в дітей, гірше працюють механізми терморегуляції.

Домашні тварини більш сприйнятливі до дії температури, коли їх залишають в автомобілі. Нормальна температура тіла собаки від 38°С до 39°С. Але в гарячому салоні автомобіля вона може сягати 41°С і навіть 42,7°С. Це досить висока температура, щоб нашкодити органам серцево-судинної системи. Ознаками перегріву у собаки є слинотеча, важке дихання, слабкість, заціпеніння, судоми та падіння.

Поділись


Новини партнерів