Французькі науковці встановили, які продукти спричиняють появу прищів

Вам докучають вугрі, хоча період статевого дозрівання дано залишився позаду? Нове дослідження показало, що причиною можуть бути ваші улюблені смаколики, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

В дослідженні взяли участь 24 000 дорослих із Франції. Науковці з’ясували, що солодощі та жирна їжа можуть бути причиною появи вугрів у дорослих.

“Наші висновки підтверджують, що західна дієта, яка містить багато продуктів тваринного походження, а також жирної їжі та цукру, пов’язана з появою прищів у дорослих”, – коментує команда, яку очолює дерматолог доктор Емілі Сбідян з лікарні Mondor Париж.

Дерматолог Мішель Грін, яка прочитала звіт про це дослідження, не здивувалась.

“Це дослідження підтверджує те, про що я говорила вже давно – що правильне харчування є важливою частиною лікування прищів”.

Вона пояснює, що прищі з’являються тому, що такі продукти впливають на гормони.

“Однією з причин того, що дієта з високим вмістом цукру викликає прищі, полягає в тому, що вона змінює нормальну динаміку гормонів”, – пояснила Грін. “Раціон з високим вмістом цукру може викликати підвищення рівня інсуліну, і це впливає на інші гормони, що і призводить до появи прищів”.

Нове дослідження зосередило увагу на прищах у дорослих, а не у людей, молодших за 18 років. На відміну від багатьох попередніх досліджень, це контролювалось особливо ретельно. Тисячі учасників вели щоденники харчування, куди записували абсолютно все, що з’їдали, протягом двох тижнів. У цих щоденниках учасники фіксували, які продукти та напої вони вживали та в яких кількостях.

Також науковці фіксували появу вугрів у піддослідних.

Після поправок на інші фактори, вчені виявили, що вживання молочних та жирних продуктів, а також продуктів з великою кількістю цукру, можуть викликати появу прищів.

Однак, кількість теж має значення. Наприклад, одна склянка молока збільшувала імовірність появи прищів на 12%, а склянка газованої води – на 18%.

П’ять склянок молока вже збільшать ризик появи прищів на 76%, а п’ять склянок газованої води з цукром – більш, ніж вдвічі.

А одна порція жирної їжі, скажімо, картоплі фрі або пончиків, за результатами дослідження збільшувала ризик виникнення прищів на 54%.

А як щодо шоколаду? Вживання молочного шоколаду, здається, пов’язане з ризиком появи вугрів, оскільки в тих, хто його їв, прищі з’являлись на 28% частіше. А от споживання менш жирного темного шоколаду знижувало ризик появи прищів на 10%.

Також вугрі рідше з’являлись у тих, хто їв рибу, овочі та фрукти.

Дослідження було опубліковане 10 червня в журналі JAMA Dermatology.

Поділись


Новини партнерів