Медики пояснили, чому рак легенів може виникнути у некурящих людей

Медики пояснили, чому рак легенів може виникнути у некурящих людей

Проведене дослідження здивувало вчених отриманими результатами.

У медичному центрі Ірвінга при Колумбійському університеті (США) було проведено масштабне дослідження причин виникнення раку легенів і інших хронічних захворювань дихальної системи людини. Приводом стала статистика, згідно з якою близько 25 відсотків випадків хронічної обструктивної хвороби легень припадає на некурящих людей.

Як виявилося, хронічні захворювання легень (ХОЗЛ) можуть бути викликані дисанапсисом – наявністю невеликих за розміром дихальних шляхів відносно об’єму легенів.

Читайте також: Вчені назвали п’ять факторів, які збільшать тривалість життя на 10 років

Для того, щоб зробити такі висновки, вчені проаналізували дані про стан здоров’я 6500 літніх жителів США і Канади. З’ясувалося, що у людей з дихальними шляхами обмеженого розміру була найгірша функція легенів і високий ризик отримання ХОЗЛ – приблизно у вісім разів вища, ніж у пацієнтів без дисанапсису. Проблеми з органами дихання розвиваються в дитинстві, при цьому посилюються в літньому віці.

Зниження функції легень відбувається через вплив подразників, таких як куріння або негативна екологічна обстановка. Завдяки дослідженню вдалося зрозуміти, що у завзятих курців з розширеними дихальними шляхами збиток від куріння був набагато вищий, ніж у людей з органами звичайного розміру.

Читайте також: Відмова від куріння: як зміниться організм

Згідно з наведеною дослідниками статистикою, опублікованою на сайті Медичного центру, ХОЗЛ разом з емфіземою і хронічним бронхітом, які характеризуються зменшенням вдихуваного потоку повітря, є третьою за значимістю причиною смерті в США.

Обструктивна хвороба легень є прогресуючим захворюванням, що викликає задишку і збільшує ризик летального результату. За даними ВООЗ, в 2016 році було зафіксовано близько 251 мільйона випадків ХОЗЛ по всьому світу. У 2015 році від даного захворювання померли близько 3,17 мільйона людей.

Поділись


Новини партнерів