5 способів заспокоїти біль у горлі

Близько 13 мільйонів людей щороку звертаються до медиків з болем у горлі. Приблизно один із 10 випадків спричинений бактеріальною інфекцією, найчастіше стрептококовою. Її потрібно лікувати антибіотиками. Але в більшості випадків болі в горлі викликані вірусами, для яких не існує іншого лікування, окрім як чекати, доки ваш імунітет впорається з хворобою, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Однак, поки ви не одужали, ви можете полегшити біль у горлі за допомогою 5 простих способів.

Полоскання горла солоною водою. Клініка Mayo рекомендує розмішувати в склянці теплої води 1/2 чайної ложки солі та полоскати цією сумішшю задню стінку горла. Однак цей метод не рекомендують використовувати для дітей, молодших за 6 років, оскільки маленькі діти можуть випадково проковтнути суміш. Досліджень, які б показали, що солона вода допомагає знищити мікроби в горлі, дуже небагато, але вона однозначно допомагає зняти набряк та біль. А одне дослідження 2013 року навіть виявило, що полоскання горла солоною водою може допомогти запобігти респіраторним інфекціям.

Прийом знеболювальних. Легкі знеболювальні препарати, які доступні без рецепта, також можуть зняти набряк та зменшити біль у горлі.  За словами Джонатана М. Лі, доктора медичних наук, професора хірургії голови та шиї в Університеті Пенсільванії, такі ліки пригнічують вироблення запальних речовин під назвою простагландини. Однак, з цим способом потрібно бути обачними, особливо, якщо болі в горлі турбують дитину, молодшу за 6 місяців.

Вживання великої кількості води. Лі каже, що хвора людина швидко зневоднюється через те, що організм виробляє більше слизу та втрачає багато води разом із потом. Тому велика кількість рідини забезпечить ефективне виконання всіх функцій організму. Якщо рідина буде теплою, це допоможе заспокоїти задню частину горла та позбутись кашлю. Це можуть бути трав’яні чаї та чорний чай без кофеїну.

Вживання чаю з медом. Дослідження 2017 року показало, що люди, які доповнювали звичайне лікування столовою ложкою меду двічі на день, одужували швидше та мали менше симптомів. Ще ефективнішою буде суміш ромашкового чаю та меду, адже ромашка відома своїми бактерицидними та протизапальними властивостями.

Збільшення вологості повітря. Надто сухе повітря може подразнювати горло та зробити біль сильнішим. Тому, якщо ви часто страждаєте від болю в горлі, варто розглянути варіант придбання зволожувача повітря. Також можна додати у зволожувач столову ложку перекису водню, який допоможе боротись з бактеріями. Якщо у вас немає зволожувача повітря, ви можете прийняти гарячий душ, щоб наповнити ванну пару і залишитись у приміщенні ще на кілька хвилин. Це допоможе розрідити слиз та заспокоїти біль у горлі.

Однак, якщо болі в горлі тривають більше тижня, або супроводжуються лихоманкою та проблемами з ковтанням чи диханням, зверніться до лікаря.

Поділись


Новини партнерів