5 поширених міфів про вітаміни, які можуть вам нашкодити

Для нормального функціонування людському організму потрібні різноманітні макро- та мікроелементи. Однак більшість із них самим організмом не виробляються, натомість ми отримуємо їх з їжі. Саме тому здорове та збалансоване харчування на стільки важливе для здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Іноді людина не може отримати всі поживні речовини з продуктів харчування. Тоді на допомогу приходять вітамінні добавки. Зазвичай вони являють собою концентровану поживну речовину у формі таблеток або порошку, які потрібно приймати у рекомендованому дозуванні. Вітамінні добавки – це найпоширеніші в світі харчові добавки, їх приймають мільйони людей.

Загалом, вітамінні добавки безпечні, якщо ви не перевищуєте дозування та не приймаєте ті поживні речовини, які в достатній кількості одержуєте з харчових джерел. Але навколо них склалось багато міфів, через які люди можуть собі нашкодити. Кілька найпоширеніших із них ми сьогодні розвінчаємо.

Міф №1 – Мультивітамінні добавки можуть замінити збалансоване харчування.              Правда – Саме слово “добавка” означає, що її потрібно приймати на додаток до основного раціону. Вони не можуть замінити здорове харчування. І вже точно не варто примати вітаміни, дотримуючись дієти, що складається з цукру та насичених жирів, і очікувати, що вони покращать ваше здоров’я.

Міф№2 – Передозування вітамінами не існує.                                                            Правда – Ще й як існує. Споживання надто великої кількості вітамінів за один раз може завдати шкоди життєво важливим органам, тому приймати добавки без рекомендації лікаря, а також перевищувати рекомендоване дозування, яке можна знайти в інструкції, категорично не рекомендується.

Міф №3 – Добавки – це ліки.                                                                                        Правда – Багато людей вважають, що, оскільки вітаміни виходять у формі таблеток та продаються в аптеках, вони є ліками. Але це не так. Медичні препарати використовуються для лікування певних станів здоров’я, тоді як добавки потрібні для забезпечення щоденних потреб організму в поживних речовинах.

Міф №4 – Добавки потрібно приймати голодний шлунок.                                              Правда – Добавки з водорозчинними вітамінами ви можете приймати в будь-який час доби, а жиророзчинні вітаміни слід вживати разом з невеликою кількістю їжі, яка містить жири. Деякі дослідження показали, що прийом вітамінів натщесерце може викликати нудоту.

Міф №5 – Можна примати всі добавки разом.                                                          Правда – Деякі поживні речовини можуть блокувати засвоєння інших, тому, якщо ви потребуєте добавок одразу з кількома вітамінами, порадьтеся з лікарем щодо того, як їх потрібно приймати.

Поділись


Новини партнерів