Експерт розповів, як правильно лікувати кон’юнктивіт

Рожеве око, або кон’юнктивіт – це інфекція захисної мембрани ока, що називається кон’юнктива. Вона може викликати подразнення та почервоніння, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Доктор Айван Р. Шваб, клінічний представник Американської академії офтальмології, каже, що в кон’юнктивіту є чотири найпоширеніші причини:

  • Бактеріальний кон’юнктивіт спричиняють стафілококові або стрептококові бактерії. Цей різновид кон’юнктивіту зазвичай супроводжується утворенням гною або густих виділень, що склеюють вії та повіки. Бактеріальний кон’юнктивіт можна лікувати за допомогою антибіотиків.
  • Вірусний кон’юнктивіт спричиняють ті ж віруси, що викликають застуду. Він супроводжується сльозотечею та водянистими виділеннями. Антибіотики нічого не здатні зробити з вірусною інфекцією, єдиний вихід – чекати, доки імунітет подолає збудник хвороби.
  • Алергічний кон’юнктивіт – це почервоніння та подразнення очей під впливом алергенів. При цьому різновиді кон’юнктивіту допоможе уникання контактів з алергеном та прийом ліків від алергії.
  • Подразливий кон’юнктивіт може бути спричинений сухістю очей чи самого повітря, сигаретним димом чи будь-яким іншим джерелом подразнення. Для лікування цього виду кон’юнктивіту в першу чергу потрібно усунути джерело подразнення.

Зазвичай кон’юнктивіт минає сам. За словами Шваба, від бактеріального кон’юнктивіту одужують приблизно через п’ять днів, тоді як вірусний кон’юнктивіт може надокучати близько двох тижнів.

Якщо кон’юнктивіт супроводжується болем і погіршенням зору, варто звернутись до офтальмолога. Ще однією причиною звернутись до лікаря є підвищена чутливість до світла.

Залежно від типу кон’юнктивіту, ви можете полегшити свої симптоми за допомогою одного зі способів.

Холодні компреси. Це чудовий спосіб зняти подразнення обо свербіж. Потрібно просто змочити чисту тканину у чистій холодній воді, скласти її навпіл та покласти на очі на кілька хвилин.

Теплі компреси. Такі компреси добре знімають набряки при вірусному або бактеріальному кон’юнктивіті та допомагають позбутись засохлих виділень навколо ока. Однак, слід бути обережними – компрес ні в якому разі не повинен бути гарячим. Зробити теплий компрес дуже просто – змочіть чисту тканину у теплій воді, вичавіть з неї зайву вологу і покладіть її на очі. Зачекайте, доки компрес не охолоне.

Штучні сльози продаються у будь-якій аптеці, і їхня доступність – це великий плюс. Для того, щоб одночасно зволожити очі та зняти набряки, їх можна тримати в холодильнику. Частота використання залежить від того, чи містять придбані вами краплі консерванти. Якщо ні, то можете ними користуватись щоразу, як відчуєте потребу. Якщо містять, то не варто використовувати їх частіше, ніж 4 рази на день, оскільки консерванти можуть ще більше подразнювати око.

Слід пам’ятати, що вірусний та бактеріальний  кон’юнктивіти заразні, тому, поки ви одужуєте від них, варто дотримуватись таких правил:

  • Не торкатись очей руками
  • Частіше мити руки, щоб уникнути поширення інфекції
  • Користуватись індивідуальними рушниками та мочалками
  • Носити окуляри замість контактних лінз, доки інфекція не зникне

Шваб додає, що, хоча це може здатись очевидним, варто підкреслити, що категорично не можна підносити до очей предмети, які для цього не призначені. Якщо ж ви почали відчувати біль в очах і помітили, що зір почав падати, негайно зверніться до медиків.

Поділись


Новини партнерів