Фахівець розвінчав 5 найпоширеніших міфів про носіння масок

Відколи громадян зобов’язали носити маски в громадських місцях, дискусії про доцільність такого кроку не вщухають. Адже тканинні маски, якими користується більшість людей, це не те ж саме, що медичні маски чи респіратори N95, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Доктор медицини Аарон Гамільтон розповів, які міфи про носіння масок зараз найпоширеніші.

Міф №1 – Тканинна маска нічого не дає. Так, справді, заражені краплі можуть проникати крізь маски. Але великі краплі така маска здатна затримати. Дослідження неодноразово демонстрували, що носіння масок зменшує кількість заражених крапель, що потрапляють у повітря і, відповідно, знижує шанси на те, що хтось зможе інфікуватись. Також, носіння маски не дозволить вам торкатись до носа чи рота, а це ще один шлях потрапляння вірусу в організм.

Міф №2 – Маску потрібно носити тільки хворим. Дослідження показали, що більшість людей переносить вірус безсимптомно, але при цьому поширюють його так само швидко, як і пацієнти, що мають виражені симптоми. Саме в цьому полягає секрет такого швидкого розповсюдження коронавірусу. Тому, оскільки ми не можемо знати, хто інфікований, а хто ні, маски потрібно носити якомога більшій кількості людей.

Міф №3 – Якщо я ношу маску, можна не дотримуватись соціальної дистанції. Маска – це лише частина стратегії з запобігання поширення коронавірусної інфекції. На жаль, вона нікому не завадить чхнути чи покашляти на вас і, можливо, не захистить вас від зараження. Тому потрібно дотримуватись усіх вимог медиків – носити маску, дотримуватись соціальної дистанції та якнайчастіше мити руки з милом протягом 20 секунд.

Міф №4 – Маскою можна прикривати лише рот. Маска повинна прикривати і рот, і ніс. Вона повинна щільно прилягати до вашого обличчя, але так, щоб ви могли нормально дихати. Не носіть маску на шиї, підборідді чи лобі, так ви не захистите ані себе, ані людей, що вас оточують.

Міф №5 – Маска може бути причиною хвороби. В інтернеті поширилась інформація про те, що коли ми носимо маску, то повторно вдихаємо вуглекислий газ, який вже видихнули, що може стати причиною хвороб. Хоча вдихання вуглекислого газу у високій концентрації може бути небезпечним, це вкрай малоймовірно при носінні тканинної маски, особливо, якщо ви носите її протягом короткого проміжку часу. Однак, деяким групам людей справді небезпечно носити тканинні маски. Сюди входять діти до 2 років, люди, що мають проблеми з диханням та особи, які не можуть зняти маску без сторонньої допомоги.

Поділись


Новини партнерів