Американські науковці знайшли спосіб діагностики хвороби Альцгеймера на ранній стадії

Понад 50 мільйонів людей у всьому світі страждають на хворобу Альцгеймера. Наразі не існує чітких ознак або біомаркерів, які б дозволили діагностувати хворобу Альцгемера на ранній стадії. Медикам доводиться покладатись на спостереження за зниженням когнітивних здібностей пацієнтів та, інколи, сканування мозку, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Зараз інженери-біомедики з Університету Дюка в Даремі, штат Північна Кароліна, застосували методику, яка поєднує дві існуючі технології для виявлення ознак захворювання в сітківці ока.

Поки що методику протестували тільки на мишах. Але, якщо досліди на людях будуть мати такий же результат, з’явиться компактний, недорогий та простий у застосуванні пристрій, що допоможе діагностувати хворобу Альцгеймера на ранній стадії.

Попередні дослідження показали, що однією з ранніх ознак хвороби Альцгеймера є витончення сітківки. Однак, вона стає тоншою також в результаті природного старіння та внаслідок таких захворювань, як хвороба Паркінсона та глаукома.

Оптична когерентна томографія, яку використовують для вимірювання товщини сітківки, створює зображення поперечного перерізу сітківки за допомогою світлових хвиль. Однак, зображення, створені різними апаратами можуть відрізнятись між собою. Щоб вирішити цю проблему, дослідники з Університету Дюка поєднали ОКТ з методом візуалізації, що називається низькокогерентна інтерферометрія. Вона полягає в аналізі того, як сітківка розсіює світло, щоб визначити її морфологію.

Науковці виявили, що у мишей з хворобою Альцгеймера верхній шар сітківки більш грубий і невпорядкований, ніж у здорових особин.

Інше дослідження показало, що бляшки, які знаходили в мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера, також опиняються в цьому шарі сітківки. Можливо, саме вони впливають на його текстуру.

“Ми сподіваємось, що ми зможемо використати ці знання, щоб створити простий і дешевий скринінговий пристрій, який буде доступний не тільки в кабінеті лікаря, але і в таких місцях, як аптека біля вашого дому”, – говорить Адам Вакс, професор біомедичної інженерії в Університеті Дюка та старшого автора дослідження, яке очолив аспірант Ге Сонг.

Однак, потрібні додаткові дослідження та вдосконалення, щоб такий пристрій міг розрізнити стоншення сітківки внаслідок хвороби Альцгеймера та природного старіння або інших захворювань.

Поділись


Новини партнерів