Що відбувається з печінкою, коли ви п’єте алкоголь

Багато людей увечері любить відпочивати з банкою пива або келихом вина. Це стало на стільки звичним, що ми навіть перестали задумуватись над тим, який вплив така звичка має на наше здоров’я. Ось, скажімо, печінка. Вона виконує понад 500 різних функцій, включаючи метаболізацію жирів, вуглеводів та білків, вироблення жовчі, а також детоксикацію крові, пише Жіночий світ

Коли ви п’єте алкоголь, він всмоктується через шлунок і тонку кишку, звідки потрапляє в кров. Ось, як це діє на вашу печінку:

Печінка не може належним чином провести детоксикацію. Основна функція печінки – фільтрація токсинів з крові. Алкоголь печінка також розпізнає як токсин і починає працювати над очищенням організму від нього. Це означає, що інші шкідливі речовини видалити буде важче. Печінка перетворює етанол у токсичну речовину, яку називають ацетальдегід, і в кінцевому підсумку – на нешкідливу воду та вуглекислий газ, які виводяться з організму. Здорова печінка може метаболізувати один алкогольний напій на годину. Якщо ви вип’єте більше, ацетальдегід накопичуватиметься в організмі, викликаючи похмілля.

Печінка повільніше метаболізуватиме жир. Коли ви п’єте алкоголь, то печінка використовує в якості палива для організму не жир, а ацетальдегід. Надто часте споживання алкоголю може завдати подвійної шкоди – ацетальдегід пошкоджує печінку, а жир відкладається на ній, що призводить до жирової хвороби печінки. Як цього уникнути? Доктор Вайн Арманд, доцент кафедри медицини Гарвардської медичної школи, каже що єдиний спосіб – це не зловживати алкоголем. Що саме вважається зловживанням в медичних колах ще не визначились, але найкраще буде взагалі уникати алкоголю.

У вас може розвинутись алкогольний гепатит. Токсичний ацетальдегід в може спровокувати запалення, що руйнує клітини печінки, викликаючи стан, який називається алкогольним гепатитом. Він може виникнути в одних людей, що зловживають алкоголем, а інших не торкнутись. Поки наука не може відповісти, чому так. Але якщо у вас діагностовано алкогольний гепатит, вам потрібно повністю припинити вживання алкоголю, інакше ви зіткнетесь з високим ризиком серйозних уражень печінки та навіть смерті.

Алкогольний гепатит може призвести до відмови печінки. Якщо при алкогольному гепатиті продовжувати вживати алкоголь,  на печінці з’являються рубці. Ця рубцева тканина перешкоджає роботі печінки, що може призвести до цирозу. Алкогольний гепатит можна вилікувати, цироз – ні. По мірі прогресування цирозу, печінка все гірше фільтруватиме кров та почне відмовляти.

Вживання алкоголю збільшує ризик раку печінки. З даними Американського товариства раку, більшість людей, яким було діагностовано рак печінки, страждали від цирозу.

Щоб зменшити ризики, жінкам рекомендується вживати не більше за 1 алкогольний напій на день, а чоловікам, молодшим за 65 років – не більш, ніж 2 напої на день. Після 65 років чоловікам також варто обмежитись одним напоєм на день.

Поділись


Новини партнерів