Науковці з’ясували, що довгі безіменні пальці у чоловіків зменшують шанси померти від коронавірусу

Науковці знайшли несподіваний біомаркер, який допомагає визначити, як організм чоловіків може реагувати на COVID-19 і навіть може допомогти спрогнозувати ризик померти від цієї інфекції. Ним виявилась довжина безіменного пальця лівої руки, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This Not That!

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Early Human Development, у чоловіків, у яких довші безіменні пальці, знижена ймовірність смерті від коронавірусної інфекції, і вони, швидше за все, перенесуть її з легкими симптомами.

Хоча вже встановлено, що стать є фактором ризику, коли мова йде про коронавірус, і чоловіки мають більше шансів захворіти та померти, це дослідження вивчає причини того, що одні чоловіки схильні до важких проявів хвороби, а інші переносять її безсимптомно.

Дослідники проаналізували дані 103 482 чоловіків та 83 366 жінок із 41 країни, вимірявши довжину вказівних пальців. Вони виявили, що хвороби чоловіків, які мають довші вказівні пальці, мали нижчий рівень летальності. У жінок такої залежності не знайдено.

Науковці пов’язують це з тим, що на довжину пальців у чоловіків впливає дія тестостерону ще в утробі – що більше гормону, то довші пальці. Вважається, що тестостерон збільшує концентрацію ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (АПФ2) в організмі. Раніше було встановлено, що цей білок використовується коронавірусом для проникнення всередину клітини. При цьому АПФ2 з поверхні клітини втрачається, що призводить до підвищеного ризику пошкодження легенів.

“Наша теорія полягає в тому, що чоловіки з високим рівнем пренатального тестостерону і довгими вказівними пальцями, мають досить високий рівень АПФ2, аби протистояти вірусу”, – пояснює один з авторів дослідження, Джон Меннінг з Університету Свонсі.

Дослідники сподіваються, що результати їхньої роботи допоможуть визначити тих, для кого соціальне дистанціювання і режим самоізоляції будуть найдоцільнішими.

Поділись


Новини партнерів