Науковці з’ясували, які продукти можуть подовжити життя діабетикам

Давно відомо, що їжа, багата на клітковину, пов’язана з багатьма перевагами для здоров’я – від покращення стану кишечника до схуднення. Науковці з Університету Отаго доповнили цей список ще одним пунктом, заявивши, що споживання продуктів з високим вмістом клітковини здатне подовжити тривалість життя людей, які страждають на цукровий діабет, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

У дослідженні також зазначено, що харчова обробка нівелює переваги таких продуктів. В наш час, коли поширеність діабету, особливо 2 типу, сильно зростає у всьому світі, як і пов’язаних з ним ускладнень, подібні дослідження стають особливо актуальними.

Перше дослідження, опубліковане в журналі PLOS Medicine, виявило, що ті люди, які споживають більше клітковини, мають значно нижчий ризик передчасної смерті порівняно з тими, хто вживає мало клітковини. У дослідженні використовувались дані 8300 дорослих людей із діабетом 1 та 2 типу.

Провідний автор дослідження Ендрю Рейнолдс на основі цих результатів порадив людям у всьому світі збільшити споживання бобових, овочів, фруктів та продуктів з цільного зерна. “Спробуйте кілька різних способів збільшити споживання клітковини і оберіть найбільш оптимальний для себе. Якщо ви їсте білий хліб чи булочки, перейдіть на цільнозернові сорти хліба. Перейдіть на коричневий рис замість білого, цілі фрукти замість соків, додайте бобові до звичних м’ясних страв”, – порадив Рейнолдс.

У другому дослідженні, опублікованому в журналі Diabetes Care, зазначено, що не всі продукти, багаті на клітковину, дають однаковий ефект. Воно показало, що хоча цільнозернові продукти є важливим джерелом клітковини, їхні корисні властивості можуть послаблюватись при сильній обробці. Результати дослідження показали, що  рівень глюкози в крові учасників покращувався після споживання мінімально оброблених цільних зерен.

Старший автор дослідження професор Джим Нанн зазначає, що хоча продукти з цільного зерна традиційно вважаються здоровими, часто ті з них, які можна знайти на полицях супермаркетів, піддаються сильній обробці.

Коментуючи це, доктор Рейнолдс зазначив, що тепер науковці краще розуміють роль обробки продуктів. Наприклад, сильно подрібнене цільне зерно втрачає всі свої корисні властивості.

Поділись


Новини партнерів