Чому важливо розпізнати теплове виснаження до того, як воно переросте в тепловий удар

Теплове виснаження – це стан, спричинений сильною спекою. Його симптоми включають сильне потовиділення та пришвидшений пульс, пише Жіночий світ

Це може статися з будь-ким. Але найчастіше теплове виснаження відбувається тоді, коли люди займаються спортом або фізично працюють в умовах спеки та високої вологості.

“Температура вашого тіла може зростати приблизно на градус через кожні п’ять хвилин занять”, –  каже Джошуа Скотт , доктор медичних наук, лікар первинної медичної допомоги з Інституту Кедр-Сінай Керлін-Джобе.

Коли на вулиці спекотно, важливо знати, як запобігти тепловому виснаженню і за перших же симптомів одразу охолоджуватись. Якщо цього не зробити, теплове виснаження переросте в тепловий удар – ще одне небезпечне ураження, пов’язане з теплом.

Симптоми теплового виснаження включають пришвидшений пульс, сильне потовиділення, блідість шкіри, втому, нудоту, головний біль, запаморочення та втрату свідомості.

Ви можете також відчувати теплові спазми, чи інше погіршення самопочуття, пов’язане з високою температурою до того, як настане теплове виснаження.

Коли ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, потрібно негайно охолодитись. Якщо симптоми не зникли або посилились протягом кількох годин, потрібно звернутись до медиків.

Ось, що потрібно зробити до того, як теплове виснаження призведе до небезпечних наслідків:

  • Сховайтесь у тінь або приміщення з кондиціонером
  • Пийте воду, щоб компенсувати рідину, яку ваш організм втратив разом з потом.
  • Зволожте шкіру. Це допоможе знизити температуру тіла. Найкраще прийняти прохолодну ванну або душ. Якщо це неможливо, слід просто облитись водою чи хоча б скористатись прохолодним компресом.
  • Зніміть зайвий одяг. Найкраще в спеку обирати вільний одяг з легких тканин.

Хоча теплове виснаження може спіткати кожного, в зоні ризику люди, старші за 65 років, та діти, молодші за 4 роки. Крім того, ризикують ті, хто нещодавно почав займатись фізичними вправами або повернувся до них після довгої перерви. Деякі ліки, скажімо антигістамінні препарати або ті, що виписуються для зниження кров’яного тиску, можуть впливати на потовиділення і теж здатні збільшити ризик теплового виснаження.

В якості профілактики теплових уражень, варто уникати перебування на вулиці тоді, коли температура найвища. Якщо ви полюбляєте піші прогулянки чи пробіжки, оберіть для цього ранковий чи вечірній час, коли температура не така висока.

Якщо ви займаєтесь вправами чи фізичною роботою за умов спеки та високої вологості, варто робити часті перерви, скажімо 10-хвилинну перерву через кожні 40 хвилин фізичної активності.

Обов’язково пийте через кожні 15-20 хвилин роботи. Зневоднення може спричинити багато проблем ще до того, як ви відчуєте спрагу.

Поділись


Новини партнерів