Науковці знайшли нову небезпеку зайвої ваги

Нове дослідження показало, що зайва вага або ожиріння збільшують ризик появи хронічного болю серед людей з порушеннями опорно-рухового апарату, пише Жіночий світ

“Біль, остеоартроз та зайва вага мають складний взаємозв’язок”, – сказала авторка дослідження доктор Діана Хіггінс. Вона – науковий співробітник VA Boston Healthcare System та Медичної школи університету Бостона.

“В цілому, чим більше вага пацієнта з порушенням опорно-рухового апарату, тим більше шансів, що він почне відчувати біль, який може вплинути на функціонування організму та якість життя”, – сказала Хіггінс.

Дослідники проаналізували дані майже 2 мільйонів ветеранів армії США з порушеннями опорно-рухового апарату, такими як нетравматичні захворювання суглобів, артрит, болі у спині або шиї.

58% учасників сказали, що відчувають біль. 8 з 10 пацієнтів, які повідомили про больові відчуття, мали надмірну вагу або ожиріння. Чим вищий показник ІМТ у пацієнта, тим більше у нього було шансів відчути болі.

Порівняно з учасниками з нормальною вагою, ті, хто має помірне ожиріння (ІМТ від 35 до 39), на 9% частіше повідомляють про біль. А пацієнти з важким ожирінням (ІМТ 40 і вище) відчували біль на 23% частіше.

Зв’язок між зайвою вагою та підвищеним ризиком виникнення болю був найсильнішим у пацієнтів із артритом: 40% пацієнтів із надмірною вагою та 55% пацієнтів із сильним ожирінням, що мали також артрит, повідомили про біль.

За даними дослідження, найменшою була кореляція між зайвою вагою та болями в спині і попереку. Хоча дослідження вказує зв’язок між вагою та болями у хворих на артрит, для розуміння цього взаємозв’язку потрібні подальші дослідження, вважають автори.

Додаткове навантаження на суглоби через зайву вагу може бути причиною болю, але зв’язок може бути і зворотнім – через артрит пацієнти можуть знижувати фізичну активність, що призводить до збільшення ІМТ.

Результати дослідження були опубліковані нещодавно в журналі Pain Medicine.

Поділись


Новини партнерів