Які симптоми має хвороба Лайма та чому важливо звенути на них увагу

Щороку у світі фіксується понад 30 000 випадків хвороби Лайма, але ВООЗ повідомляє, що реальна цифра може бути в кілька разів більшою. Оскільки хвороба Лайма переноситься через укуси кліщів, які дуже легко не помітити, багато людей не знають, що їх вкусили та не звертаються по медичну допомогу, пише Жіночий світ

Хвороба Лайма, відома також як бореліоз, – це бактеріальна інфекція, спричинена бактеріями роду Borrelia.

Кліщі зовсім невеликі і не помітити їхні укуси напрочуд легко. А навіть якщо ви звернете увагу на укус кліща, то можете не пов’язати його з висипами, які з’явились через тиждень-два після нього. Іноді висипи з’являються біля місця укусу, але не обов’язково. Вони можуть виникнути будь-де.

Зазвичай червоні висипання є першим симптомом хвороби Лайма, хоча з’являються вони не у всіх. Американський Центр контролю та профілактики захворювань повідомляє, що висипання фіксуються у 70-80% інфікованих. Зазвичай ці висипання мають тенденцію до поширення. Висипання можуть поширитись на ділянки шкіри від 1-3 см до більш, ніж 30 см в діаметрі і триматись кілька тижнів. Уражена ділянка шкіри може бути теплою та трохи свербіти, але, як правило, не болить, говорить доктор наук Хорхе Бенах, професор мікробіології Ренесансної школи медицини Університету Стоні Брук.

Крім висипань, до симптомів хвороби Лайма належать лихоманка та озноб, втомлюваність, ригідність м’язів шиї, головні болі, біль у м’язах та суглобах, набряклі лімфатичні вузли та втрата апетиту.

У рідкісних випадках хвороба Лайма може перерости в інші серйозні стани, наприклад, кардит – це запалення, спричинене інфекцією серця, говорить Бенах.

Тож, якщо ви помітили червоні висипання, які поширюються, негайно зверніться до лікаря, він випише вам антибіотик.

Курс пероральних антибіотиків може вилікувати хворобу за 2-3 тижні. Якщо її не лікувати, це може призвести до болю в суглобах, неврологічних проблем і навіть смерті.

Медики попереджають, що хоча більшість людей, яким вчасно діагностували хворобу Лайма і які пройшли курс антибіотиків, повністю відновились, дехто відчуває на собі довгострокові наслідки хвороби навіть після того, як лікування завершилось. Наприклад, якщо антибіотик знищив бактерії, але вони вже встигли завдати шкоди суглобам або нервам. Тому якщо ви знаєте, що у вашій місцевості було знайдено заражених кліщів і помітили, що вас вкусили, зверніться до травмпункту, щоб видалити кліща та обробити місце укусу, або ж зробіть це самостійно, простеживши, щоб кліщ видалився разом з хоботком. Не намагайтесь змазувати кліща жиром чи діяти на нього за допомогою хімічних речовин. Це не змусить його відпасти, він тільки глибше вгризеться в шкіру. Обробіть місце укусу антисептичним засобом. Після цього протягом двох тижнів стежте за температурою тіла та появою висипань. За перших же підозрілих ознак зверніться до медиків.

Але краще, звичайно, попередити укус. Якщо ви збираєтесь на прогулянку, обирайте закритий одяг та користуйтесь репелентами, які можуть відштовхувати кліщів. Попри поширену думку, що на кліща можна натрапити тільки в лісі, на крайній випадок у великих парках, це не так. Кліщі можуть спокійно жити у крихітній зеленій зоні поруч із вашим будинком. Після прогулянки ретельно огляньте і одяг, і шкіру. Пам’ятайте, що швидше ви помітите та видалите кліща, то менше у вас шансів інфікуватись.

Поділись


Новини партнерів