Фахівці розповіли, як правильно доглядати за зубною щіткою

У нашому роті живуть мільйони бактерій, в тому числі й на зубах. Тож не дивно, що з часом вони накопичуються й на наших зубних щітках, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Але на них можуть опинитись не лише бактерії з нашої ротової порожнини. Бактерії з унітазу розповсюджуються на відстань до 4,5 м при кожному зливі води і можуть осідати на всі предмети та поверхні, включаючи зубні щітки.

Хоча не віриться, що така дрібниця, як зубна щітка здатна спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, дуже важливо її регулярно очищати, правильно зберігати та вчасно змінювати. Бо який, зрештою сенс у чищенні зубів, якщо щітка буде брудною?

Щоб вберегти щітку від бактерій, важливо, перш за все, пити руки з милом, до того, ніж її взяти. Саме через руки передається основна маса збудників хвороб, тому дуже важливо мити руки до та після чищення зубів.

Також ви повинні ретельно мити та правильно зберігати щітку. Після кожного використання щітку потрібно мити під проточною водою, аби видалити залишки їжі, пасти та зубного нальоту. Зберігати щітку потрібно у вертикальному положенні. Бактерії, що накопичуються на щітці, переважно анаеробні і вони швидко гинуть при контакті з повітрям. Тому не варто ховати щітку в шафку чи закритий футляр, залиште її в склянці. Намагайтесь не зберігати щітку близько до унітаза чи в спільній склянці, де вона контактує зі щітками інших членів вашої родини. Придбайте склянку зі спеціальними отворами для кожної щітки.

Якщо ви хочете вжити додаткових заходів перестороги, то можете продезінфікувати зубну щітку. Для цього підійде 3% розчин перекису водню або дезінфікуючий засіб для полоскання рота. Налийте невелику їх кількість у чашку та помістить туди щітку щетиною до низу. Через 15 хвилин витягніть, інакше є ризик пошкодити щетину. Перед наступним використанням щітку потрібно ретельно вимити.

Якщо ви подорожуєте, щітку варто перевозити в спеціальному футляри. Перш, ніж сховати щітку у футляр, дайте їй повністю висохнути. Очистити футляр можна так само, як і щітку – за допомогою дезінфікуючого засобу для рота.

Змінювати щітку експерти радять раз на три місяці. Якщо ви помітили, що щетина пошкодилась, можна зробити це раніше. Дослідження 2013 року показало, що зношена щетина вже не так ефективно видаляє наліт із зубів.

Також рекомендується замінити щітку, якщо ви перехворіли застудою чи грипом. Це допоможе уникнути повторного зараження та інфікування інших членів сім’ї.

Поділись


Новини партнерів