Збалансоване харчування повинно включати усі групи продуктів у помірній кількості, що забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами для ефективної роботи. Саме здоровий та збалансований раціон допомагає зберегти здоров’я та контролювати вагу. Молочні продукти – це та група продуктів, яка обов’язково повинна бути частиною здорового раціону, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.
Деякі люди відмовляються від вживання молочних продуктів, і причин для цього може бути багато. Дехто, наприклад, страждає на непереносимість лактози, тобто не може перетравити цукор, що міститься у молочних продуктах. У інших людей може не бути непереносимості, але перетравлювати молочні продукти все одно може бути складно. Деякі люди відмовляються від продуктів тваринництва з міркувань збереження довкілля, замінюючи молоко рослинними аналогами.
Але все ж, якщо відмова від молочних продуктів не пов’язана зі станом здоров’я, фахівці радять включити їх до свого раціону. Так ви зможете отримати наступні переваги:
Молочні продукти зміцнюють кістки. Молоко та молочні продукти – ідеальні джерела кальцію та вітаміну D, які надзвичайно важливі для здоров’я кісток.Це одна з багатьох причин того, що медики не рекомендують виключати молоко з раціону дітей. Також дослідження показали, що жінки, які не вживають достатньо молочних продуктів після менопаузи, мають вищий ризик переломів.
Молочні продукти містять багато білків. Білки необхідні для побудови м’язів та пришвидшення загоєння ран. Особливо важливо включити в свій раціон молочні продукти, якщо у вас нещодавно були травми. Також білки дозволяють швидше насититись та зменшити споживання калорій.
Деякі молочні продукти можуть містити пребіотики. Це неперетравлювані компоненти їжі, які стимулюють розмноження “хороших” бактерій у кишечнику, зміцнюючи його здоров’я та покращуючи травлення. До таких продуктів належать, приміром, йогурти.
Молочні продукти допомагають знизити артеріальний тиск. Загальновідомо, що високий кров’яний тиск є одним з основних факторів ризику серцевих хвороб. Дослідження показали, що дієта, яка включає велику кількість фруктів, овочів та молочних продуктів з низькою жирністю має такий же ефект, як і деякі ліки для зниження тиску.
Молочні продукти знижують ризик діабету та серцевих хвороб. Дослідження виявили, що споживання щонайменше 3 порцій молочних продуктів з низьким вмістом жиру на день може значно знизити ризик серцевих захворювань, запобігти інсульту, а також появі діабету.