Що таке озноб і як його позбутись

Озноб може бути спричинений зниженням температури навколишнього середовища, зміною температури тіла або медичними факторами, як тривожність або гіпоглікемія. Він часто супроводжується тремтінням або спазмами. Також можуть виникати невеликі пухирці біля основи волосся на шкірі, відомі як “гусяча шкіра”, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Озноб – це спроба вашого організму врегулювати внутрішню температуру. Коли ви потрапляєте в холодне середовище, температура вашого тіла знижується. Тоді воно намагається виробити більше тепла і ви відчуваєте озноб.

Також озноб часто виникає при лихоманці. В цьому випадку він спричинений роботою захисного механізму, що покликаний впоратися зі збудниками інфекції. Вони чудово почуваються при нормальній температурі тіла, тому при потраплянні інфекції в організм його температура піднімається, що уповільнює розмноження бактерій та вірусів.

Холод та лихоманка не єдині можливі причини появи ознобу. Він може бути викликаний наступними чинниками:

  • Гіпоглікемія. Низький рівень цукру в крові викликає стрес-реакцію вашого організму, що може спричинити озноб або тремтіння. Інші симптоми гіпоглікемії включають сплутаність думок, підвищене потовиділення, втому та нерегулярне або пришвидшене серцебиття.
  • Сильні емоції. Страх чи тривога можуть змусити нас більше пітніти, що призводить до зниження температури тіла і, як наслідок, ознобу. Також сильна тривога може змусити ваше тіло перейти в режим “бийся або тікай” і призвести до вивільнення адреналіну, що теж може бути причиною ознобу.
  • Інтенсивні фізичні навантаження. Під час фізичних вправ температура тіла підвищується і тіло збільшує потовиділення, аби запобігти перегріванню. Коли вправи завершено, організм повертається до своєї звичайної температури, але шар поту, що залишився на шкірі, продовжує охолоджувати його і виникає озноб.

Щоб позбутись ознобу, потрібно визначити його причину. Якщо вам просто холодно, вдягніться тепліше та випийте гарячий напій.

Але якщо ваш озноб викликаний бактеріальною або вірусною інфекцією, проблема може бути в лихоманці, каже Лео Ніссола, доктор медицини та імунолог з Каліфорнії. Тоді потрібно скористатись ліками, які допомагають збити температуру, наприклад Ібупрофеном. Хоча сам по собі озноб не становить небезпеки, висока температура – це зовсім інша річ. Якщо вона сягає 39 С°, або її не вдається збити за допомогою ліків, зверніться до медиків.

Якщо причиною ознобу є низький рівень цукру в крові, випийте склянку фруктового соку або з’їжте цукерку чи просто ложку цукру.

Якщо озноб з’явився через стрес та тривогу, слід заспокоїтись, можливо виконати дихальні вправи.

Якщо ж ви відчуваєте озноб після інтенсивних занять спортом, слід за першої ж нагоди прийняти душ, щоб змити з себе піт, та перевдягнутись в сухий чистий одяг.

Поділись


Новини партнерів