Користь буряка: кому обов’язково потрібно їсти буряк

На прилавках з’являється молодий буряк. Кому виключно корисний цей коренеплід? Не пропусти початок сезону буряка, щоб отримати максимальну користь

У давнину люди вважали за краще їсти тільки листя буряка, а коренеплід використовували як ліки. Згодом культивування рослини дозволило добитися більшої величини коренеплодів, частина з яких стала використовуватися для виробництва цукру. А чим же корисний звичайний буряк, ранні сорти якого якраз дозрівають в середині серпня.

Сирий буряк – джерело вітамінів групи В, С, К, клітковини, фолієвої кислоти, магнію, калію, йоду і кальцію. Цей склад сприяє виведенню важких металів з організму, очищенню кровоносної системи, стимуляції виділення шлункового соку і відтоку жовчі. Пектини відмінно справляються з нейтралізацією гнильних виділень в кишечнику, очищають його і створюють мікрофлору, комфортну для розмноженя корисних бактерій.

У Буряку міститься особливий пігмент – бетаціанін. За останніми дослідженнями він має властивості антиоксиданту, зв’язує вільні радикали і не дає з’явитися раковим пухлинам. Особливо важливо це тим, хто має високі шанси отримати важковиліковний рак легенів.

Читай також:  Продукти, які покращують кровообіг і захищають від тромбів

Величезна кількість йоду дозволяє буряку потіснити навіть морепродукти. Це більш доступний спосіб позбутися від йододефіциту особам, які не люблять морську капусту, а також літнім людям, яким не рекомендується її споживати.

Кому необхідно їсти буряк :

  • гіпотонікам
  • страждаючим запорами
  • людям з землистим кольором обличчя
  • у кого часто німіють руки і ноги
  • зазнають постійне відчуття голоду
  • страждаючим від гіперкальцінаціі організму
  • особам з катарактою
  • в період менопаузи (клімаксу)
  • хто входять до групи ризику з ракових захворювань, інсульту

Читай також:  5 рецептів для очищення печінки

Буряк відмінно підходить людям які худнуть, в ньому всього 40 ккал на 100 грам продукту. А ось діабетикам, на жаль, коренеплід протипоказаний, і це не дивно, адже з буряка роблять цукор. Хто сидить на білкових дієтах потрібно звернути особливу увагу на буряк, так як в ньому міститься фермент, що допомагає краще засвоїти корисні речовини з м’яса.

Джерело

Поділись


Новини партнерів