На прилавках з’являється молодий буряк. Кому виключно корисний цей коренеплід? Не пропусти початок сезону буряка, щоб отримати максимальну користь
У давнину люди вважали за краще їсти тільки листя буряка, а коренеплід використовували як ліки. Згодом культивування рослини дозволило добитися більшої величини коренеплодів, частина з яких стала використовуватися для виробництва цукру. А чим же корисний звичайний буряк, ранні сорти якого якраз дозрівають в середині серпня.
Сирий буряк – джерело вітамінів групи В, С, К, клітковини, фолієвої кислоти, магнію, калію, йоду і кальцію. Цей склад сприяє виведенню важких металів з організму, очищенню кровоносної системи, стимуляції виділення шлункового соку і відтоку жовчі. Пектини відмінно справляються з нейтралізацією гнильних виділень в кишечнику, очищають його і створюють мікрофлору, комфортну для розмноженя корисних бактерій.
У Буряку міститься особливий пігмент – бетаціанін. За останніми дослідженнями він має властивості антиоксиданту, зв’язує вільні радикали і не дає з’явитися раковим пухлинам. Особливо важливо це тим, хто має високі шанси отримати важковиліковний рак легенів.
Читай також: Продукти, які покращують кровообіг і захищають від тромбів
Величезна кількість йоду дозволяє буряку потіснити навіть морепродукти. Це більш доступний спосіб позбутися від йододефіциту особам, які не люблять морську капусту, а також літнім людям, яким не рекомендується її споживати.
Кому необхідно їсти буряк :
- гіпотонікам
- страждаючим запорами
- людям з землистим кольором обличчя
- у кого часто німіють руки і ноги
- зазнають постійне відчуття голоду
- страждаючим від гіперкальцінаціі організму
- особам з катарактою
- в період менопаузи (клімаксу)
- хто входять до групи ризику з ракових захворювань, інсульту
Читай також: 5 рецептів для очищення печінки
Буряк відмінно підходить людям які худнуть, в ньому всього 40 ккал на 100 грам продукту. А ось діабетикам, на жаль, коренеплід протипоказаний, і це не дивно, адже з буряка роблять цукор. Хто сидить на білкових дієтах потрібно звернути особливу увагу на буряк, так як в ньому міститься фермент, що допомагає краще засвоїти корисні речовини з м’яса.