Як лікувати опіки в домашніх умовах

Якщо ви коли-небудь проливали на себе гарячий чай або випадково торкались гарячої каструлі, то ви знаєте, що навіть незначні опіки можуть бути дуже болючими. Якщо опік сильний, потрібно негайно звернутись по допомогу медиків, але не надто серйозні опіки можна вилікувати вдома, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Наступні методи лікування годяться при незначних термічних опіках першого та другого ступеня. Термічні опіки – це будь-який опік від зовнішнього джерела тепла, як гарячий напій чи відкрите полум’я.

Крім термічних існують ще радіаційні, хімічні та електричні опіки. Їх не варто намагатись лікувати самостійно, краще одразу звернутись до медиків.

Перш за все, потрібно охолодити вражену область за допомогою прохолодної (не холодної) води. Це знизить температуру шкіри та сприятиме припливу крові до пошкодженої ділянки. Не варто охолоджувати опік довше 5 хвилин, інакше ви ризикуєте розм’якшенням тканин під впливом води. Не слід використовувати для цього лід або дуже холодну воду, оскільки так можна ще більше пошкодити тканини та уповільнити процес загоєння. Також не варто допускати, щоб з водою контактувала відкрита рана, оскільки так можна занести бактерії.

Для лікування опіків можна скористатися алое. Воно має антисептичні властивості, які можуть допомогти у лікуванні незначних опіків. Встановлено, що опіки 1 та 2 ступеня у людей, які користувались алое, загоювались на 8-9 днів раніше, ніж в пацієнтів, які його не використовували. Не наносьте на вражену ділянку продукти, які містять спирт, ароматизатори, та барвники.

Як і алое, мед має антисептичні властивості, які допомагають запобігти зараженню та пришвидшують загоєння опіків. Наприклад, мед містить специфічні ферменти, які розщеплюють цукри на перекис водню, який є ефективним дезінфікуючим засобом. Залежно від площі ураженої ділянки, 15-30 мл меду можна нанести безпосередньо на опік або вимочити в ньому марлю та зробити компрес. Ці дії повинні відбутися після очищення рани та охолодження її водою.

Щоб мінімізувати пошкодження, захистіть обпечену ділянку шкіри від впливу УФ-випромінювання. Частіше бувайте в тіні, закривайте опік одягом, використовуйте сонцезахисний крем з SPF 30 і більше. Однак, якщо опік вологий, користуватись сонцезахисним кремом не можна, це може призвести до зараження.

Пам’ятайте, вдома можна лікувати лише опіки першого та другого ступеня, тобто ті, які вразили лише верхній шар шкіри (епідерміс), або ж перший та другий шар (епідерміс і дерму). З опіками третього та четвертого ступеня варто звернутись до лікаря. Якщо опік другого ступеня має більше за 7 см в діаметрі, або ж обпечена чутлива ділянка шкіри (обличчя, пах, сідниці, шкіра на ліктях та колінах), теж варто звернутись до лікаря, щоб виключити можливість ускладнень.

Поділись


Новини партнерів