5 порад від лікаря, щоб вберегтися від теплових уражень цього літа

Літо – прекрасний час, щоб прогулятись по вулиці, насолодитись теплом та красою природи. Але також в цей сезон збільшується ризик зневоднення, розладів шлунка та теплових уражень. Теплові ураження – це спектр патологічних станів, які виникають через перегрівання організму. До них належать теплові удари, теплове виснаження, теплові спазми та теплові висипання, пише Жіночий світ.

Від теплових уражень може постраждати будь-хто, але найбільше ризикують маленькі діти, люди похилого віку, ті, хто страждає на ожиріння, хвороби серця, легенів, а також гіпертонію.

Симптоми різних теплових уражень можуть відрізнятись.

До симптомів теплового виснаження належать сильне потовиділення, головний біль, запаморочення, м’язові судоми, нудоту, дратівливість, блідість, спрагу та втрату свідомості.

Теплові спазми супроводжуються посиленим потовиділенням і болем у м’язах.

Якщо в людини тепловий удар, у неї можуть проявитись такі симптоми, як втрата свідомості, спазми, нудота та блювота.

За будь-якого з цих симптомів потрібно звернутись до лікаря.

Існує багато факторів, які можуть спричинити захворювання, пов’язані з впливом тепла, такі як інтенсивні фізичні вправи в спекотну погоду, носіння надто теплого одягу, відсутність зволоження, погана фізична форма, вживання алкоголю, висока температура тіла тощо. Прийом антигіпертензивних, антигістамінних препаратів та антидепресантів можуть збільшити ризик виникнення теплової хвороби.

Однак, є способи вберегтися. Доктор Ширіш М Хастаком, регіональний директором з питань неврології, інсультів та нейрокритичної допомоги з Global Hospital, Мумбаї, дає такі рекомендації, щоб знизити ризик виникнення теплових уражень:

Акліматизуйтеся. Намагайтесь регулювати свою фізичну активність відповідно до погодних умов. Не потрібно займатись фізичними вправами та прогулюватись в сильну спеку, якщо ви до такого не звикли. Не варто себе перенапружувати.

Пийте достатньо води. Так ви уникнете зневоднення через інтенсивне потовиділення і зможете підтримувати температуру тіла. Тому, йдучи на прогулянку, завжди варто брати з собою пляшечку води.

Скоротити споживання алкоголю та кофеїну. Хоча кава та алкоголь – це теж рідини, їх споживання у великій кількості призводить до зневоднення.

Носіть легкий вільний одяг. Ваше тіло не зможе нормально охолоджуватись, якщо ви носитимете облягаючий одяг з цупких тканин. Надайте перевагу легким натуральним тканинам, таким як бавовна, і не забувайте вдягати капелюшок у спекотні дні. Уникайте довгого перебування під прямими сонячними променями.

Будьте фізично активними. Вид фізичних вправ ви можете обирати самостійно. Краще виконувати їх зранку та ввечері, коли не так спекотно. Це дозволить вам контролювати вагу свого тіла, тим самим знижуючи ризик теплових уражень.

Поділись


Новини партнерів