Які поживні речовини необхідні жінці в період годування груддю

Грудне вигодовування забезпечує дитині всі необхідні корисні речовини. ВООЗ, ЮНІСЕФ, Американська академія педіатрії та інші авторитетні організації рекомендують годувати немовлят груддю в перші 6 місяців життя та продовжувати комбінувати грудне вигодовування з відповідним до віку прикормом до 2-річного віку, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Харчові потреби жінки в період лактації дуже високі. Якщо їх не задовольняти, це вплине на здоров’я матері, а потім і на здоров’я дитини. Саме тому особливо важливо, щоб жінки, які годують груддю, дотримувались здорової дієти.

Мати повинна отримувати добову норму кальцію, вуглеводів, клітковини, фолієвої кислоти, заліза, білків і вітамінів. В раціоні повинні бути фрукти та овочі, цільнозернові продукти, боби та бобові, жирна риба, яйця, горіхи та насіння. Варто уникати високооброблених продуктів з високим вмістом жирів, цукру та солі.

Ось перелік найважливіших поживних речовин, які повинні бути присутні в раціоні годуючої матері:

Клітковина. Її можна знайти в продуктах з цільного зерна, крупах, фруктах, овочах, квасолі та сочевиці. Клітковина забезпечує ситність продукту та допомагає звільняти організм від відходів життєдіяльності.

Вуглеводи. Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про вуглеводи – це солодощі. Але в період грудного вигодовування краще отримувати їх з овочів, фруктів та продуктів з цільного зерна. Вуглеводи забезпечать організм енергією.

Фолієва кислота. Вона важлива для здорового розвитку мозку дитини та формування еритроцитів. Джерелами фолієвої кислоти є збагачені крупи, зелені листові овочі, квасоля та цитрусові.

Кальцій. Перш за все, кальцій необхідний, щоб зуби та кістки залишались здоровими. Також він відіграє життєво важливу роль у функціонуванні нервової, кровоносної та м’язової систем. Найкращими джерелами кальцію є молочні продукти.

Залізо. Воно необхідне людському організм для перенесення кисню еритроцитами, нормальної роботи м’язів та імунної системи, синтезу ДНК та функціонування низки ферментів. Його можна отримати з квасолі, сочевиці та зелених листових овочів.

Ненасичені жири. Вони необхідні для розвитку та росту дитини. Включіть до свого раціону оливкову та арахісову олію, а також авокадо і жирну рибу.

Білки. Кожній людині потрібні білки, щоб формувати м’язи, але годуючим мамам їх потрібно більше, ніж іншим жінкам. Прекрасними джерелами білка є курка, риба, яйця та бобові.

Вітаміни. Життєво важливий для імунної системи та очей дитини вітамін А можна знайти в моркві, солодкій картоплі та темних листових овочах; вітамін В12, який необхідний для формування еритроцитів – у рибі та нежирному молоці. Вітамін С, який бере участь у засвоєнні заліза ви знайдете цитрусових, броколі та помідорах, а вітамін D, який допомагає засвоїти кальцій – в яєчних жовтках та жирній рибі.

Поділись


Новини партнерів