Що ви повинні знати про вовчак

Вовчак – поширене запальне захворювання, яке змушує імунну систему атакувати власні тканини. Всі захворювання, при яких імунітет мобілізується не проти стороннього агента, а проти клітин власного організму, відомі як аутоімунні захворювання, і вовчак – одне з них. Вовчак може вражати суглоби, шкіру, нирки, клітини крові, мозок, серце та легені, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Всесвітній день вовчака відзначається щороку 10 травня. Він спрямований на підвищення обізнаності та інформування громадськості щодо симптомів та наслідків вовчака для здоров’я, щоб забезпечити діагностику та ефективне лікування людей з вовчаком у всьому світі.

Розуміння причин та симптомів, можливо, є першими кроками до усвідомлення хвороби. Якщо хтось помічає будь-які симптоми вовчака, їм потрібно негайно звернутися до медиків.

Вовчак може бути результатом поєднання екологічних та генетичних факторів. У людей, що мають генетичну схильність до захворювання, можуть розвинутись симптоми, навіть коли вони не оточені активізаторами з навколишнього середовища. Точні причини появи вовчаку досі невідомі, проте тригери навколишнього середовища включають сонячне світло, інфекції та певні ліки.

Такі фактори, як стать (жінки більш схильні до появи вовчаку, ніж чоловіки), вік (більшості хворих від 15 до 45 років) та раса, також можуть відігравати певну роль у визначенні ризику вовчаку.

Симптоми вовчаку можуть відрізнятись у різних людей, як і час їх виникнення та швидкість прогресування. Багато в чому симптоми залежать від факторів навколишнього середовища. Однак існують певні поширені симптоми. Вони включають втому, лихоманку, біль та скутість у суглобах, набряк, висипи на обличчі, що покривають ніс та щоки (іноді бувають висипи й на інших частинах тіла), підвищену чутливість до сонячного світла, зміну кольору пальців на білий чи синюватий під впливом холоду і стресу, задишку, біль у грудях, сухість очей, головні болі, розгубленість, проблеми з пам’яттю.

Зважаючи на те, що ми живемо в дуже непевні часи пандемії, стрес став неминучим. Іноді переживання за наші робочі місця, здоров’я членів сім’ї та фінансове становище можуть бути занадто сильними. Дослідження довели, що хронічний стрес може бути причиною багатьох захворювань, а також погіршити їхні симптоми.

Стрес може вплинути на людину з вовчаком одним із цих трьох способів –

  • Може викликати ті ж реакції, що можуть виникнути під дією стресу у будь-якої людини, в якої немає вовчака.
  • Може бути пов’язаний з першими симптомами вовчака.
  • Може бути пов’язаний із спалахом вже наявного захворювання.
Поділись


Новини партнерів