Які симптоми вказують на те, що у вас панкреатит

Нерегулярне харчування, переїдання, зловживання жирною їжею і алкоголем – всі ці фактори є причиною запалення підшлункової залози. Панкреатит може протікати як у гострій, так і в хронічній формі. У першому випадку хворому необхідна негайна медична допомога, оскільки подібний стан загрожує його життю. Хронічний панкреатит теж має свої наслідки. Як правило, він призводить до стійкого порушення функцій підшлункової залози, що з часом може стати причиною виникнення інших хвороб, наприклад, діабету. Щоб вчасно виявити панкреатит, кожній людині необхідно знати всі основні симптоми даної хвороби, пише Жіночий світ.

Біль в животі

Ця ознака супроводжує багато хвороб шлунково-кишкового тракту, але при панкреатиті біль має кілька відмінностей. По-перше, він локалізується зазвичай зліва або в центральній частині живота. По-друге, він носить так званий оперізувальний характер і може віддавати в спину. Якщо мова йде про гостру форму хвороби, то біль досить інтенсивний і його важко терпіти. Крім того, він погано піддається лікуванню знеболюючими препаратами. У випадку з хронічним панкреатитом біль набуває ниючий характер, може пропадати, а потім з’являтися знову. Зазвичай провокуючим фактором для виникнення больових відчуттів є прийом їжі.

Нудота і блювання

Відсутність апетиту, слабкість, нудота і навіть блювота – це типові симптоми гострого панкреатиту. Характерною ознакою блювоти в даному випадку є те, що вона не приносить хворому ніякого полегшення.

Порушення травлення

При запаленні підшлункової залози людина страждає від метеоризму, у неї також може з’явитися діарея. Подібні ознаки супроводжують як гостру фазу хвороби, так і загострення хронічної форми. Дуже важливо звернути увагу на те, як виглядає стілець. При панкреатиті він стає кашкоподібним з домішкою залишків їжі, які до кінця не переварились.

Підвищення температури тіла

При нападі гострого панкреатиту лихоманка спостерігається дуже часто. Вона переноситься досить важко, супроводжується прискореним пульсом і тахікардією.

Що робити під час нападу панкреатиту?

Якщо ви підозрюєте у себе гострий панкреатит, це причина для того щоб викликати швидку допомогу. До її приїзду вам необхідно прийняти горизонтальне положення і спробувати розслабитися. Щоб не погіршити стан, відмовтеся від вживання їжі або напоїв. Також не варто приймати будь-які ліки, оскільки це може змінити загальну картину хвороби. Для того щоб трохи полегшити біль, дозволяється прикладати на область живота холодний компрес.

Поділись


Новини партнерів