Ось які наслідки може мати надто часте використання дезінфектора для рук

Усі ми використовуємо засіб для дезінфекції рук частіше, ніж будь-коли до цього. Правильне миття рук та використання санітайзера, коли доступу до проточної води немає, може захистити нас від багатьох бактерій та вірусів. Коли ми знаходимось на вулиці, сидимо за кермом, гуляємо парком чи ходимо по магазинах, мило та вода доступні не завжди. Саме тому ми змушені покладатися на дезінфікуючі засоби на основі алкоголю, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Зараз, коли ми боремося з пандемією COVID-19, навіть уряд рекомендує нам якомога частіше користуватись дезінфекторами для рук. Але варто враховувати, що від постійного використання дезінфікуючих засобів можуть з’явитись деякі побічні ефекти.

Санітайзери чудово знищують бактерії. Саме тому вони захищають нас від стількох хвороб. Але також вони знищують корисні для нашого організму бактерії, і можуть вплинути на процеси, в яких вони беруть участь. Єдиним виходом тут може стати використання дезінфектора для рук лише тоді, коли справді немає можливості помити руки.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, часте використання дезінфікуючих засобів може призвести до появи бактерій, стійких до їх антибактеріальних компонентів. Щоб цього не допустити, слід частіше мити руки, а не користуватись дезінфектором. При цьому, слід обирати звичайне, а не антибактеріальне мило.

Якщо руки сильно забруднені, санітайзер просто не спрацює. Він не може видалити бруд, а тому не зможе знищити мікроби та віруси, які у ньому містяться. Якщо ви опинились в такій ситуації, але доступу до води та мила не маєте, очистіть  руки за допомогою серветок і лише після цього скористайтесь дезінфектором. Але краще все ж помити руки під проточною водою.

Якщо ви користуєтесь дезінфікуючим засобом щодня, то мабуть помітили, що шкіра стала дуже сухою. Це тому, що він містить велику кількість спирту, який висушує шкіру. Це можна виправити, підібравши зволожуючий крем, але ліпше не зловживати антисептиками для рук.

Якщо ви п’єте дезінфікуючий засіб для рук, що є жахливою ідеєю, вам загрожує алкогольне отруєння. Якщо ви випадково доторкнетесь дезінфектором до губ, це не проблема. Але якщо ви проковтнете його, то, можливо, вам буде непереливки. Центри контролю та профілактики хвороб зазначають, що діти особливо ризикують отруїтись дезінфікуючим засобом, особливо якщо він смачно пахне, має яскравий колір або привабливу упаковку. Тож тримайте його в недоступному для дітей місці.

Якщо ви працюєте з хімікатами цілий день, ви, безперечно, хочете переконатися, що ваші руки чисті, коли ви закінчуєте роботу. Якщо ви працюєте з надзвичайно сильними очисними, знежирювальними засобами та пестицидами, дезінфікуючі засоби для рук – це останнє, чим вам потрібно користуватись. Це тому, що поєднання дезінфектора та хімікатів може бути дійсно шкідливим для вашого організму. Згідно з дослідженням, опублікованим у «Журналі професійної та екологічної медицини», працівники сільського господарства, які застосовували засоби для дезінфекції рук, мали більшу  кількість пестицидів в організмі ніж ті, хто не застосовував дезінфікуючу засобу.

Поділись


Новини партнерів