Дослідження показали, що вживання алкоголю суттєво збільшує імовірність інсульту

Зловживання алкоголем може втричі збільшити ризик появи захворювання периферичних артерій і на 27% збільшує ризик інсульту. Також є дані, про зв’язок з ішемічною хворобою серця, фібриляцією передсердь та аневризмою аорти, пише Жіночий світ.

“Наше дослідження свідчить про те, що споживання алкоголю збільшує ризик гіпертонії та певних серцево-судинних захворювань, отже, його слід вживати в помірній кількості або взагалі не вживати”, – сказала провідний науковий співробітник Сусанна Ларссон, доцент кафедри епідеміології Каролінського Інституту в Швеції.

Хоча не ясно, як саме алкоголь збільшує ризик інсульту, Ларссон сказала, що вживання алкоголю підвищує артеріальний тиск. Це може бути поясненням.

Унікальним аспектом цього дослідження є те, як воно було проведено. Замість того, щоб покладатися на учасників, які повідомляють про кількість спожитого алкоголю, дослідники використовували метод, відомий як менделівська рандомізація. Він вивчає гени людей, щоб визначити, чи є у них мутації, які пов’язані з потенційними факторами ризику. У цьому випадку вони шукали комбінації генів, які впливають на захворювання серця та вживання алкоголю.

“Генетичні комбінації формуються випадковим чином в момент зачаття, не можуть бути змінені та не пов’язані моделями поведінки або екологічними факторами, які можуть вплинути на результати”, – сказала Ларсон.

Хоча проект дослідження дозволив науковцям визначити роль алкоголю у виникненні проблем із серцем, кількість алкоголю, що завдає шкоди, вони назвати не змогли.

“Ми не можемо сказати, що споживання алкоголю менше за певну дозу є” безпечним “, – сказала Ларссон.

Для дослідження команда Ларссон використала генетичні дані з кількох великих консорціумів та британського Біобанку, до складу якого входить 500 000 осіб.

Американська асоціація серця зазначила, що алкоголь може бути частиною здорової дієти, коли вживається в помірних кількостях.

Помірне вживання алкоголю – це не більше одного напою на день для жінок і два напої для чоловіків. Один напій означає 360 мл пива (5% алкоголю); 150 мл вина (12% алкоголю); або 45 мл міцних спиртних напоїв, таких як бурбон, горілка чи джин (40% алкоголю).

Доктор Грегг Фонаров, професор кардіології в Каліфорнійському університеті, Лос-Анджелес, заявив, що багато дрібних досліджень пов’язують вживання алкоголю зі зниженим ризиком серцевих захворювань та інсульту. Ці дослідження показали, що алкоголь може бути корисним для серця, сказав він.

“Тим не менш, ці засновані на спостереженнях дослідження сприймають дуже упереджено і не було проведено масштабних рандомізованих експериментів, які забезпечили б переконливі докази”, – додає Фонаров. “Однак, нові дані підтверджують, що алкоголь не може бути корисним для серця, а на результати невеликих досліджень могла вплинути ціла група факторів.”

Звіт про дослідження був опублікований в 5 травня в журналі Circulation: Genomic and Precision Medicine.

Поділись


Новини партнерів