Фахівці розповіли, чому вітамін D такий важливий

Вітамін D виконує багато функцій в організмі, включаючи підтримку здоров’я кісток, мозку та серця. Існують навіть дані, які дозволяють припустити, що зниження рівня вітаміну D пов’язано з депресією, пише Жіночий світ.

Однак це не означає, що вживання більшої кількості вітаміну D може запобігти або вилікувати депресію. Ось що потрібно знати про зв’язок між вітаміном D та депресією.

Дефіцит вітаміну D може сприяти депресії. Наприклад, один огляд 13 досліджень з більш ніж 31 000 учасників виявив, що у тих, хто має дефіцит вітаміну D, був підвищений ризик депресії, порівняно з пацієнтами з більш високим рівнем вітаміну D в організмі.

“Низький рівень вітаміну D пов’язаний як з серйозною, так і з легкою депресією, а також з перепадами настрою та швидшим зниженням когнітивної функції”, – говорить Робін Форутан з американської Академії харчування та дієтології.

Нестача вітаміну D може погіршити когнітивну функцію, оскільки в ділянках мозку, які відповідають за настрій та поведінку, включаючи розвиток депресії, є рецептори вітаміну D.

У середньому дорослий потребує від 600 до 800 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D в день. Для довідки, порція лосося містить приблизно 400 МО. Однак не лише в лососі є достатньо вітаміну D, щоб отримати його необхідну щоденну дозу.

Частину добової норми вітаміну D наш організм може виробити самостійно, Для цього потрібно Перебувати під сонцем по 15 хвилин принаймні тричі на тиждень. Під впливом ультрафіолету шкіра може його синтезувати.

Нормальний рівень вітаміну D в організмі може сприяти зміцненню здоров’я та покращенню самопочуття, але дослідження не довели, що споживання більшої кількості вітаміну D достатньо для лікування депресії.

Наприклад, дослідження 2014 року, опубліковане в Журналі клінічної ендокринології та метаболізму, виявило, що ефект від вітаміну D для лікування депресії був таким же, як і від плацебо. Дослідники тоді дали учасникам близько 4000 МО вітаміну D.

В 2019 році проводилось ще одне дослідження, коли пацієнти з депресією отримували додатково 70 мкг (приблизно 2800 МО) вітаміну D3. В цьому дослідженні також не виявлено жодних змін.

“Ми не маємо достатніх доказів, щоб рекомендувати прийом вітаміну D як основне лікування депресії”, – каже Дороті Сіт, доктор медицини, психіатр Північно-Західної медицини.

Натомість, лікар, швидше за все, порекомендує пацієнту комбінацію терапії та ліків як перший крок для лікування депресії. У сукупності з деякими ключовими змінами способу життя, такими як регулярні фізичні вправи та здорове харчування, вони допоможуть зменшити депресивні симптоми.

Ви можете знайти вітамін D у грибах, яєчних жовтках, жирній рибі, молоці, йогурті, крупах та помаранчевому соці.

Поділись


Новини партнерів