Чому нам потрібен цинк та звідки його можна отримати

Цинк – це мінерал, який бере участь у найрізноманітніших функціях нашого організму, від зміцнення імунітету до запобігання депресії. Задовольнити потреби людського тіла в цинку можна за допомогою певних продуктів харчування, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

В середньому доросла людина потребує 9-10 мг цинку на добу. “Цинк – це мікроелемент. Це означає, що він потрібен людині в маленьких дозах, але він дуже важливий для нашого організму. Цинк використовується для продукування майже 100 ферментів”, – каже Скотт Кайзер, доктор медичних наук з Центру здоров’я Сент Джонса у Провіденсі.

Без цинку не можливий нормальний ріст та розвиток організму. “Цинк необхідний для створення ДНК та росту клітин, побудови білків, загоєння пошкоджених тканин та підтримки здорової функції імунної системи”, – каже Кайзер. Цинк важливий для немовлят, дітей та підлітків, оскільки він підтримує здоровий ріст та розвиток.

Цинк може допомогти запобігти втраті зору, пов’язаній із віковою дегенерацією макули, а також уповільнити прогресування існуючої ВДМ. Згідно з дослідженням Національного інституту ока США, щоденне споживання 80 мг цинку в поєднанні з міддю та антиоксидантами знижували шанси пацієнтів на розвиток ВДМ на 25 відсотків, порівняно з плацебо.

Дефіцит цинку пов’язаний із психічними проблемами, такими як депресія. Тому добавки цинку іноді призначаються для лікування депресії. Експерти вважають, що цинк взаємодіє з ключовими рецепторами мозку, які допомагають керувати виробленням серотоніну, який називають “гормоном щастя”.

Цинк також може допомогти скоротити тривалість та полегшити симптоми застуди. Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі The Journal of the Royal Society of Medicine, показало, що у тих, хто приймав цинк, тривалість застуди скорочувалась на третину, порівняно з контрольною групою.

Цинк відіграє важливу роль у підтримці неврологічного здоров’я та регенерації клітин мозку, що може допомогти пояснити, чому дефіцит цинку пов’язують із хворобою Альцгеймера.

Добова норма цинку для дорослої жінки становить 8 мг, а для дорослого чоловіка – 11 мг. Серед продуктів, багатих на цинк, морепродукти, крупи, червоне м’ясо та насіння. Оскільки основними джерелами цинку є продукти тваринного походження, вегетаріанці та вегани мають більшу схильність до його дефіциту.

Поділись


Новини партнерів