Той факт, що жирові запаси нашого організму сильно залежать від нашого харчування, відомий всім. Іншими словами, від того, на скільки здоровим є наш раціон, залежить скинемо ми вагу чи навпаки, наберемо. Але чи знаєте ви, що нюх теж може відігравати не останню роль у регулюванні жирових запасів організму? Нове дослідження, результати якого було опубліковано в журналі Nature Communications, покликане було з’ясувати, чи можна втратити зайві кілограми без зміни харчових звичок, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.
Доктор Айзе Сена Мутлу, з Бейлорського Центру з питань старіння, та її колеги, провели дослід на лабораторних хробаках С.elegans, щоб з’ясувати, чи здатні нейрони посилати сигнали, які змінюють швидкість метаболізму ліпідів, без змін у харчуванні.
“Коли ми знайшли зв’язок із нюхом, то були дуже здивовані. Ми очікували зв’язку із відчуттям смаку або самим процесом споживання”, – каже Мутлу, додаючи, що відчуття запаху є складним та високорегульованим.
Дослідники випробували на хробаках різні запахи і з’ясували, що лише кілька з них допомагають пришвидшити метаболізацію ліпідів, взаємодіючи з нюховими нейронами через специфічні рецептори. Використовуючи лабораторний метод під назвою оптогенетика, дослідники змогли знайти зв’язок із втратами або нарощуванням жирових запасів. Оптогенетика – це лабораторний метод, який використовує світло для активації або гальмування нейронів.
“Наші висновки дозволяють по-новому подивитись на регулювання метаболізму ліпідів і можуть допомогти зрозуміти, чому одні люди стійкі до проблем з обміном речовин, а інші – більш вразливі”, – сказав доктор Менг Ванг, професор молекулярної та людської генетики.
Ванг додав, що хоча потрібні додаткові дослідження, не виключено, що певні аромати можуть вплинути на метаболізацію ліпідів і полегшити процес схуднення і для людей.