Експерт пояснив, яка різниця між “хорошими” та “поганими” жирами

Жири – це те, чого ми намагаємось уникати, коли хочемо скинути кілька кілограмів. Крім того, жири асоціюються у більшості зі шкодою для здоров’я, оскільки медики пов’язують їх вживання з серцевими захворюваннями, діабетом та ожирінням, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Але не всі жири шкідливі для організму. Важливо знати різницю між “хорошими” та “поганими” жирами, щоб правильно обрати для себе продукти харчування.

До категорії “поганих” жирів відносять в основному два їх різновиди – це насичені жири і транс-жири. Вони найгірше впливають на здоров’я людини. При кімнатній температурі такі жири тверді (масло, смалець, маргарин, тощо). Щоб вони стали рідкими, їх треба нагрівати.

Насичені жири можна додати у свій раціон, але в розумній кількості. Вони здебільшого мають тваринне походження та в основному міститься і в жирному м’ясі та молочних продуктах, хоча також вони присутні в кокосовій та пальмовій олії. Надлишок насичених жирів в раціоні може підвищити рівень холестерину в крові і збільшити ризик серцевих захворювань.

Транс-жири – це найшкідливіший для здоров’я різновид жирів, їх треба уникати повністю. Джерелами транс-жирів є високооброблені продукти, маргарини, смажена їжа. Транс-жири піднімають рівень “поганого” холестерину та знижують рівень “хорошого”. Медики пов’язують транс-жири з запаленнями, діабетом другого типу, серцевими хворобами та інсультами.

До категорії “хороших” жирів належать мононенасичені та поліненасичені жири. Вважається, що вони корисні для серцево-судинної системи.

Мононенасичені жири містяться в горіхах, рослинних оліях та авокадо. Дослідження показали, що вживання продуктів, багатих на цей різновид жирів, може покращити рівень холестерину в крові та зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Поліненасичені жири в організмі не синтезуються, тому дуже важливо, щоб вони в достатній кількості надходили разом з їжею. До них належать омега-3 та омега-6 жирні кислоти. Їх можна знайти в жирній рибі, тофу, сої, волоських горіхах, кунжуті та гарбузовому насінні. Дослідження показують, що поліненасичені жири допомагають знизити артеріальний тиск та зменшити ризик ішемічної хвороби серця.

Незалежно від того, “хороші” жири переважають у вашому раціоні, чи “погані”, споживати їх потрібно помірковано. Всі види жирів дуже калорійні і їх надмірне споживання призведе до набору ваги.

Поділись


Новини партнерів