Експерт розповів, чи можна використовувати дезінфікуючий засіб, якщо його термін придатності вийшов

“Якщо у вас немає доступу до мила та води, дезінфікуючий засіб для рук може стати прекрасною альтернативою”, – каже Алекс Березов, мікробіолог та віце-президент з питань наукових комунікацій при Американській раді з питань науки та здоров’я. Але потрібно звертати увагу на їхній термін придатності, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Невдовзі після відкриття пляшечки з дезінфікуючою рідиною, вона почне втрачати свою ефективність. Це пов’язано з випаровуванням спирту. Коли вміст спирту в розчині стане меншим за 60%, дезінфікуючий засіб не зможе очистити ваші руки як годиться.

Термін придатності – це приблизний час, за який санітайзер втратить свою ефективність. Термін придатності більшості дезінфікуючих засобів, що зараз є на ринку, становить три роки.

Але якщо під рукою більше нічого немає, ви можете скористатися протермінованим засобом для дезінфекції. За словами Березова, хоч якась кількість спирту – це краще, ніж нічого.

Крім того, треба врахувати, що спирт випаровується значно повільніше, коли пляшечка герметично закрита. Тобто дезінфікуючий засіб, у якого вийшов термін придатності і який щойно відкрили, скоріш за все матиме більшу ефективність, ніж той, в якого термін придатності в нормі, але який був відкритий давно.

Ви можете самостійно виготовити дезінфікуючі засоби, якщо немає змоги їх купити, але краще буде просто мити руки. Замість того, щоб використовувати засіб для дезінфекції рук, коли ви знаходитесь вдома, експерти радять протирати спиртовим розчином поверхні, до яких часто торкаються, як от дверні ручки та вимикачі.

Поділись


Новини партнерів