Науковці виявили нову небезпеку дитячого куріння

Діти та підлітки, які пробували палити, частіше стають залежними в дорослому віці та важче відмовляються від цієї звички після 40 років, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Виходячи з наших даних у поєднанні з безліччю інших доказів, ми виявили, що куріння в дитинстві призводить до появи залежності у дорослому віці”, – сказав головний дослідник Девід Джейкобс-молодший, професор громадського здоров’я університету Міннесоти, що в Міннеаполісі. “Необхідно боротися навіть зі спробами закурити серед дітей будь-якого віку”.

Для дослідження команда Джейкобса зібрала дані про понад 6000 чоловіків і жінок, які брали участь у міжнародному дослідженні здоров’я серця. Інформацію почали збирати, коли учасникам було від 6 до 19 років і збирали її близько 20 років.

Дослідники виявили, що підлітки, які найбільше курили, та діти, які рано почали курити, швидше за все, почнуть щоденно курити після 20 років. Навіть діти, які спробували лише кілька сигарет, мали більше шансів стати курцями в дорослому віці.

Відсоток учасників, які курять щодня після 20 років, становив 8% для тих, хто вперше закурив у 18 чи 19; 33% для тих, хто почав курити у 15-17 років; 48% для тих, хто почав у 13 чи 14; і 50% для тих, хто викурив свою першу сигарету у віці від 6 до 12 років.

Лише 3% людей, які почали курити після 20 років, продовжили робити це і після 40.

Дитяче куріння було приблизно на однаковому рівні у всіх трьох досліджуваних країнах – Фінляндії, Австралії та США, зазначають дослідники. Хоча дослідження проводилось у трьох розвинених країнах, вони підозрюють, що результати будуть такими ж і для решти країн світу.

Дослідження було опубліковано 8 квітня в  Journal of the American Heart Association.

 

 

Поділись


Новини партнерів