5 найкорисніших спецій, які варто додавати в страви

Як зробити їжу, приготовану з корисних продуктів, ще корисніше? Правильно! Додати в неї корисні спеції. Роль приправ в кулінарії часто недооцінюється: вони добрі не тільки для додання стравам гостроти, кислинки або пікантності, а й для посилення корисних властивостей продуктів. Цариця приправ, які зміцнюють здоров’я звичайно, куркума, однак на ній список не закінчується. Розповідаємо, що підійде для салату, а що насипати в чай, щоб витягти максимум користі для здоров’я.

Чебрець

У чебрецю маса корисних властивостей. Його листя, мають антисептичні та протигрибкові властивості, чебрець зміцнює імунітет і захищає організм від пошкоджень. Крім того, він містить яблучну і оцтову кислоти, дубильні речовини, каротин, вітаміни В, С і флавоноїди. Такий набір благотворно впливає на всі системи організму, стимулює ріст волосся і живить шкіру. Чебрець можна додавати як в чай, так і в якості спеції до м’ясних і овочевих страв.

Гвоздика

Бруньки гвоздики мають пекучий пряний смак. Але головне в гвоздиці – її склад. Вона містить вітаміни А, С, Е, К, майже всі вітаміни групи В, а також омега-3 і 6, залізо, магній і марганець. У народній медицині цю пряність вважають лікувальною: вона має бактерицидну і протигрибкову властивість. Гвоздику можна додавати в глінтвейн, а також в чай ​​і каву, використовувати для приготування м’ясних страв.

Кориця

У чайній ложці меленої кориці стільки ж антиоксидантів, скільки і в 150 г чорниці, а за насиченістю поліфенолів вона вигідно відрізняється від інших спеції. Приправа багата калієм, марганцем, залізом, міддю, селеном і цинком, вітамінами А, B1, B2, B9, С, Е, К. Сприятливий вплив кориця надає практично на всі процеси, що протікають в організмі: від роботи печінки і нирок до зростання волосся. Додавайте корицю в випічку, каші, м’ясні страви або посипайте нею яблука – вийде смачний і корисний перекус!

Чорний перець

Чорний перець надзвичайно багатий вітамінами і мінералами. Тут містяться вітаміни А, С, Е, К, РР, вітаміни групи В, фолієва і пантотенова кислоти, кальцій, цинк, мідь, залізо, калій, селен, марганець і фтор. Варто сказати, що це єдина спеція з високим вмістом рослинного білка, але з огляду на те, що в страву додається 1-2 щіпки, хорошим джерелом протеїнів перець не назвеш. Зате він має протизапальну і антибактеріальну дію, стимулює імунітет і нормалізує кров’яний тиск. Додавати чорний перець можна куди завгодно: від м’ясних і овочевих страв, до кави і чаю (але це вже зовсім для гурманів).

Імбир

Імбир давно прославився як імуностимулюючий продукт. У періоди епідемій грипу і ГРВІ багато людей додають його в чай ​​або інші напої. Імбир містить велику кількість магнію, який допомагає виводити токсини з організму. При застуді імбир знижує закладеність носа і активізує імунітет завдяки високому вмісту вітаміну С і вітамінів групи В. Додавайте імбир в випічку, м’ясні та овочеві страви, в чай, соки, смузі або готуйте вітамінні шоти.

Поділись


Новини партнерів