Вчені: солона їжа знижує ефективність імунного захисту

Боннський університет з’ясував: велика кількість солі в раціоні не тільки призводить до підвищення кров’яного тиску, а й підриває роботу імунної системи.

Експерименти з гризунами показали: тварини, що харчувалися солоною їжею, постраждали від важчої  інфекції нирок і сечовивідних шляхів, викликаної E.coli, ніж тварини з контрольної групи, що харчувалися нормально.

Виявилося, коли ниркам потрібно вивести з організму з сечею дуже багато солі, включається біологічний механізм, побічним ефектом якого стає придушення антибактеріальної активності нейтрофілів. Це імунні клітини, що захищають від інфекцій. Аналогічний результат був отриманий, коли мишей заражали лістеріями (патоген, що викликає отруєння).

На тлі великої кількості солі в раціоні тварин відзначалася висока концентрація патогенів в селезінці і печінці (в 100-1000 разів вище, ніж у тварин з контрольної групи). Висновки підкріплюють і експерименти з людьми. Повідомляється, що добровольці протягом тижня отримували з їжею на шість грамів солі більше, ніж зазвичай (еквівалентно порції з двох бургерів або двох порцій картоплі фрі). Через тиждень подібного режиму був проведений аналіз крові. З’ясувалося, що нейтрофіли проявляли знижену активність.

Таким чином, вчені довели, що солона їжа також шкідлива при епідемії коронавірусу, як і алкоголь, так як знижує імунітет.

Поділись


Новини партнерів