Дослідження показало, що аромати можуть пробудити втрачені спогади

За словами науковців з Центру системної неврології, запахи та аромати мають великий потенціал щодо активації спогадів про попередній досвід, а також можуть використовуватись для лікування розладів, пов’язаних з пам’яттю, пише Жіночий світ.

“Якщо запахи можуть повертати спогади (навіть травматичні), ми могли б використовувати цей ефект для терапії”,- сказав нейробіолог і старший автор дослідження Стів Рамірес.

Загальноприйнята теорія консолідації систем говорить про те, що спогади починають оброблятися в невеликій зоні мозку під назвою гіпокамп, який вже наповнює їх деталями.

З часом, особливо уві сні, клітини мозку, в яких зберігаються певні спогади,  починають реорганізовуватись. Потім спогади обробляються в передній частині головного мозку, в префронтальній корі. В процесі цієї реорганізації спогади стають менш чіткими та деталізованими. У тих людей, в яких префронтальна кора пошкоджена, це може навіть призвести до такої обожнюваної сценаристами мильних опер амнезії.

Але критики цієї теорії запитують, якщо в процесі реорганізації клітин головного мозку, спогади повинні втрачати чіткість, то чому стільки людей зберігають яскраві спогади про події навіть через роки, особливо ті, що страждають на посттравматичний стресовий розлад? Чому запахи, які обробляються в гіпокампі, можуть пробудити спогади, які здавалися забутими?

Для експерименту команда Раміреса створила травмуючі спогади у мишей, завдавши серію нешкідливих, однак болючих ударів струмом у спеціальному контейнері. Під час ударів струму одна група мишей відчувала аромат екстракту мигдалю, інша ж жодного запаху не відчувала. Потім обидві групи знову помістили в той самий контейнер, але ударів струмом вже не завдавали. Група, яка отримувала екстракт мигдалю за день до того, одержала його знову. Обидві групи демонстрували значну активацію гіпокампу у відповідності да теорії консолідації систем.

Однак під час наступного сеансу, який провели через 20 днів дослідники зазнали шоку. Як і очікувалося, у групі, яку не піддавали дії запахів, обробка пам’яті перейшла до префронтальної кори – але група, якій давали екстракт мигдалю, все ще мала значну мозкову активність у гіпокампі.

Дослідники кажуть, що цей експеримент демонструє можливість повернення спогадів, які раніше здавалися втраченими. Можливо, запахи затримують перехід спогадів до префронтальної кори, тим самим зберігаючи деталі довше. Якщо це правда, то для збереження яскравості спогадів, достатньо тримати поруч джерело сильного запаху.

 

Поділись


Новини партнерів