Медики розказали, чи справді журавлина допомагає в лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів

Інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) – одні з найпоширеніших бактеріальних інфекцій. Вони розвиваються у 50-60% жінок хоча б раз у житті. Якщо у вас вже є інфекція, то єдине ефективне лікування – це прийом антибіотиків. Але журавлина може допомогти запобігти виникненню ІСШ, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Різні дослідження ефективності журавлини проти ІСШ показали змішані результати. Одне дослідження 2012 року, проведене за участі 1616 жінок, показало, що журавлина може застосовуватись для профілактики ІСШ. Інше дослідження з меншою вибіркою, проведене в тому ж році, не виявило доказів, що вона ефективна.

Але останні рекомендації, які давали в 2019 році, допускають вживання журавлини для профілактики ІСШ. Тим більше, що у світі шириться антибіотикорезистентність і зараз як ніколи важливо не допускати, щоб хвороба розвинулась.

Журавлина містить речовини, які називають проантоціанідинами. Вони входять до групи поліфенолів. Ці сполуки дають таким фруктам і ягодам, як журавлина, глибокий червоний колір.

“Проантоціаніди заважають бактеріям осідати на стінках сечового міхура, де вони можуть розмножуватись і викликати інфекції”,- каже Кетлін Кобаші, уролог із Сіетла.

Дослідження показало, що необхідна доза проантоціанідів міститься в 240 мл журавлиного соку. Однак, в такій порції пакетованого соку буде майже 30 г цукру, що перевищує рекомендовану денну дозу цукру у 25 г. Тому дієтологи радять вживати саме ягоди.

Крім вживання журавлини, для запобігання ІСШ лікарі рекомендують пити достатньо рідини та проходити профілактичні огляди. Якщо у вас періодично виникають ІСШ, поговоріть зі своїм лікарем про прийом маленької дози антибіотика вузького спектру дії на постійній основі.

Але ефективність журавлини саме для лікування ІСШ не підтвердило жодне дослідження.

Поділись


Новини партнерів