Дослідники розповіли, коли хірургічне втручання може бути небезпечним для людей похилого віку

Депресія, деменція та загальна ослабленість організму підвищують ризик смерті людей похилого віку після серйозних операцій, пише Жіночий світ.

Дослідники проаналізували медичні дані понад 1300 пацієнтів із США у віці від 66 років, яким проводили одну з трьох операцій – відновлення аневризми черевної аорти, коронарне шунтування або колектомію.

До операції щонайменше 90% пацієнтів не потребували допомоги у повсякденному житті чи інструментальній діяльності, 6% мали деменцію, 23% мали порушення мислення («когнітивні») без деменції, а 25% мали депресію.

Повсякденні справи включають купання, перевдягання, харчування, використання ванної кімнати, підйом з ліжка та пересування по кімнаті. Інструментальна повсякденна діяльність включає обробку їжі, роботу з фінансами, використання телефону, здійснення покупок та прийом ліків.

Загалом, 17% пацієнтів померли протягом року після операції, показали результати.

Коефіцієнт смертності становив 29% серед тих, хто потребував допомоги принаймні у двох видах повсякденної діяльності, проти 13% серед тих, хто був незалежним від сторонньої допомоги.

За результатами дослідження, опублікованого 11 березня в журналі JAMA Surgery, ризик смерті зростав, коли зростала кількість факторів ризику: 10% для пацієнтів без факторів, 16% – для тих, в кого був один фактор і майже 28% – для тих, хто мав два фактори.

“Ці висновки показують необхідність досліджень, як включити ці фактори ризику до оцінок доцільності хірургічного втручання для людей похилого віку”,- заявила авторка дослідження доктор Вікторія Танг з Каліфорнійського університету.

“Покращення нашого розуміння функціональних, когнітивних та психологічних факторів ризику в цій групі, особливо при прогнозуванні ризику, що перевищує типові медичні фактори, має важливе значення для надання орієнтованої на пацієнта допомоги”,- підсумувала Танг.

Поділись


Новини партнерів