Люди з ревматоїдним артритом мають більший ризик серцевих захворювань

Ревматоїдний артрит може вражати не тільки ваші суглоби. Він також може вплинути на ваше серце, пише Жіночий Світ.

Нове дослідження, опубліковане в RMD Open, показало, що наявність ревматоїдного артриту (РА) може бути пов’язана з підвищеним ризиком серцевого нападу та інсульту. Науковці заявили, що найсильніше зв’язок проявлявся у випадку серопозитивного артриту.

Дослідники взяли дані з реєстру здоров’я серця Західної Данії та Національного реєстру пацієнтів Данії між 2008 та 2016 роками.

Фонд артриту відзначав цей зв’язок і раніше. За його даними, люди з РА мають на 50-70% більший ризик серцево-судинних захворювань, ніж інші. Люди з остеоартритом мають на 24% більший ризик ССЗ.

Жінки мають більший ризик як появи ССЗ, так і  РА.

Щоб зменшити ризик появи артриту та ССЗ, лікарі рекомендують ввести в раціон продукти, багаті на жирні кислоти омега-3, які корисні для здоров’я серця і в той же час зменшують запалення при артриті. Люди, які мають РА повинні проконсультуватися з лікарем, якщо в них з’явились якісь нові симптоми або бажання випробувати нові добавки та вітаміни.

Експерти радять займатися фізичними вправами, наприклад ходьбою, плаванням чи їздою на велосипеді. Це корисно для здоров’я серцево-судинної системи та покращує загальне самопочуття.

Поділись


Новини партнерів