Лікарі розповіли, як вберегтися від зараження сальмонелою

Сальмонела – це бактерія, яка викликає харчові отруєння. Найчастіше зараження відбуваються через курятину та курячі яйця, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Зараження може трапитися на будь-якій стадії виробництва продуктів харчування – від ферми до магазину, – каже доктор Френк Еспер, тому часто важко точно визначити джерело інфекції.

Симптомами сальмонельозу є діарея, болі в шлунку та блювота, що можуть тривати від 4 до 7 днів. Сальмонела ніяк не впливає на колір, смак чи запах продуктів, тому ви не зможете точно визначити, заражена ваша страва чи ні. Щоб мінімізувати ризик, лікарі радять застосувати такі заходи безпеки:

  • Мийте руки до та після приготування їжі.
  • Тримайте сире м’ясо окремо від продуктів, готових до вживання.
  • Після роботи з сирою куркою вимийте дошки, поверхні та ножі теплою водою з милом.
  • Не мийте сиру курку, сальмонела разом з краплями води може потрапити на інші продукти та поверхні.
  • Переконайтесь, що курка повністю приготувалась і всередині немає рожевого м’яса
  • Не вживайте їжу, яку залишили без холодильника довше, ніж на дві години.
  • Люди, які заражені сальмонелою не повинні готувати чи наливати напої іншим, поки тести не стануть негативними.

У більшості випадків організм здатний впоратись із сальмонельозом без антибіотиків. Найбільший ризик несе зневоднення під час хвороби, тому важливо багато пити. Але якщо зараженому менше 5 років (особливо, якщо це малюк до 3 місяців), більше 65, чи він має ослаблений імунітет, наслідки можуть бути серйозними, аж до летальних. Тому всім, хто вважає, що міг заразитись сальмонелою, радять хоча б поговорити зі своїм лікарем.

Поділись


Новини партнерів