Причини виникнення неприємного запаху з рота, про які ви не здогадувались

Ви чистите зуби та регулярно міняєте щітку, але все одно маєте неприємний запах з рота? Він може виникати в результаті причин, що ніяк не пов’язані із чищенням зубів, пише Жіночий світ з посиланням на WebMD.

Основною причиною неприємного запаху з рота є скупчення бактерій на язиці. Після чищення зубів пройдіться по ньому зубною щіткою або спеціальним скребком.

Вживання алкоголю теж може бути причиною несвіжого дихання. Хоча алкоголь – це рідина, він містить спирт, який висушує ротову порожнину і бактерії починають розмножуватись активніше. До такого ж ефекту призводять напої з кофеїном, гостра їжа та цигарки.

Як не дивно, але наші намагання схуднути також можуть призвести до появи неприємного запаху з рота. Коли ми споживаємо менше вуглеводів та більше білка, наш організм починає спалювати жирові запаси, щоб отримати енергію. В процесі утворюються сполуки під назвою кетони, які викликають поганий запах. В цьому випадку варто використовувати жувальну гумку без цукру.

Може бути причиною несвіжого дихання і звичайна застуда. Річ у тім, що бактерії, які і викликають поганий запах, люблять слиз. Крім того, коли ви застуджені і у вас забитий ніс, висока імовірність того, що ви будете дихати через рот. Це висушує ротову порожнину і теж призводить до появи неприємного запаху.

Серед проблем, які приносить виразка шлунка, може бути і поганий запах з рота. А конкретніше, його появу провокує бактерія під назвою Helicobacter pylori, яка і викликає виразку. Тут усе просто – лікування позбавить вас від несвіжого дихання.

До речі, про лікування. Багато ліків, що відпускаються за рецептом, можуть пересушувати ротову порожнину і спричиняти появу неприємного запаху. Оскільки не завжди є можливість змінити ліки, лікарі рекомендують пити багато води та користуватись гумкою без цукру.

Ще можуть спричиняти поганий запах з рота пробки в мигдаликах. Жодної іншої шкоди вони не приносять і досить швидко минають самі, але ви можете прискорити цей процес полосканням рота підсоленою водою.

Вживання сухофруктів теж може стати причиною несвіжого дихання. Вони містять дуже багато цукру, яким харчуються бактерії. Крім того, сухофрукти липкі і можуть застрягати між зубами. Обов’язково почистіть зуби ниткою або щіткою, після того, як поласуєте ними.

Проблеми зі шлунком, а саме кислотний рефлюкс, теж є однією з причин несвіжого дихання. Однією з його ознак є печія. Якщо печія вас часто турбує, зверніться до лікаря.

Останньою поширеною причиною неприємного запаху з рота є тріщини в зубах і пломбах. Там можуть застрягати шматочки їжі і розмножуватись бактерії, які спричиняють появу порожнин в зубах і хвороб ясен. Цьому можна зарадити, якщо регулярно відвідувати стоматолога.

 

Поділись


Новини партнерів