Лікарі пояснили, чи варто хвилюватися, якщо відчуваєте біль у грудях

У багатьох жінок біль у грудях викликає занепокоєння. Ви не очікуєте, що там болітиме і, коли це стається, намагаєтесь зрозуміти, що викликає біль, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland clinic.

Болі в грудях досить поширені. “Близько 30% жінок відчувають біль у грудях протягом життя”,- каже доктор Холлі Педерсон.”У більшості випадків причиною є гормональні коливання, або, як не дивно, те, скільки кофеїну ви вживаєте”.

Важливі питання – чи болить в одному й тому ж місці? Біль відчувається в обох грудях? Чи сильнішає він перед менструацією? Якщо відповідь “так”, то, швидше за все, ви маєте справу з циклічним болем, який часто зустрічаються у жінок до менопаузи. Зазвичай, він слабшає із початком менструації.

В будь-якому разі, малоймовірно, щоб біль в обох грудях був ознакою раку грудей. “Якщо у вас є сумніви, сходіть на перевірку”,- додає доктор Педерсон. “Ваш лікар допоможе визначити, чи потрібне додаткове обстеження”.

Однак, якщо болить одна грудь, особливо в одному конкретному місці – не зволікайте з її перевіркою. Такий біль частіше пов’язаний з раком, ніж біль в обох грудях. Якщо поруч із місцем яке болить, ви знайшли ущільнення, або помітили видимі зміни на шкірі і сосках – це привід для занепокоєння.

Ці випадки стосуються невеликого числа жінок, але їх варто обговорити з лікарем, особливо, якщо вам більше 30 років.

Для багатьох жінок інформація про те, що біль у грудях – поширене явище, яке переважно ніяк не пов’язано з раком, принесе душевний спокій. Але якщо болі вас турбують, не соромтесь звертатись до лікаря та проходити обстеження.

 

Поділись


Новини партнерів