Лікарі назвали 7 ознак того, що ви п’єте занадто багато води

Лікарі попереджають: до того моменту, коли ви відчуєте спрагу, ваш організм, найімовірніше, вже кілька годин буде відчувати нестачу вологи. І тому радять «працювати на випередження», випиваючи в день 6-8 склянок чистої води. Однак це надто загальна рекомендація, щоб підходити всім без винятку: чиясь норма істотно перевищує півтора-два літри води в день, а комусь достатньо і літра, щоб почалася гіпонатріємія – занадто низький вміст солі в крові, через яку може розвинутися водна інтоксикація. Якщо ви постійно спостерігаєте у себе хоча б половину симптомів, описаних нижче, можливо, вам варто пити менше рідини.

Ваша сеча абсолютно прозора

Найпростіше оцінити, чи достатньо рідини ви отримуєте, за кольором сечі: якщо все в порядку, вона повинна бути солом’яного або прозоро-жовтого кольору. Якщо ж вона практично не відрізняється за кольором від води, швидше за все, вам варто трохи скоротити споживання рідини.

Ви часто встаєте в туалет, в тому числі вночі

Якщо вночі ви прокидаєтеся, щоб сходити в туалет, а протягом дня відвідуєте цю еімнату частіше, ніж шість-вісім разів, найімовірніше, ви п’єте більше, ніж потрібно. Втім, іншими «винуватцями» підвищеної активності сечового міхура можуть бути діабет, синдром гіперактивного сечового міхура і надмірне вживання кофеїну.

Нудота і блювання

Як не дивно, але симптоми водної інтоксикації схожі з ознаками зневоднення. Коли ми п’ємо занадто багато рідини, нирки перестають справлятися з навантаженням, вода накопичується в організмі і наше тіло намагається позбутися від неї іншими способами. І ми можемо відчувати нудоту, у нас може бути блювота і діарея.

Пульсуючий головний біль

Ще один симптом, який може вказувати як на брак вологи в організмі, так і на її надлишок. В обох випадках порушується рівень концентрації солі в крові, але якщо її занадто мало, клітини буквально розбухають – в тому числі і клітини мозку, через що він збільшується в розмірі і тисне на стінки черепної коробки. Це дуже небезпечний симптом, який говорить про те, що вам варто не тільки знизити кількість рідини, але й звернутися до лікаря.

Набряк або зміна кольору губ, нігтів і ступень

У багатьох випадках гіпонатріємії люди відчувають помітний набряк або знебарвлення шкіри на руках, губах і ступнях. Як вже говорилося вище, через брак натрію клітини розбухають, а в крові стає надто багато води. Спробуйте знизити кількість рідини, але якщо симптоми після цього не зникнуть, зверніться до лікаря.

Слабкість і спазми в м’язах

Коли ми п’ємо занадто багато води, порушується електролітичний баланс, через що ми можемо відчувати спазми і судоми в м’язах. Скоротіть кількість рідини, а також перевірте, чи достатньо магнію в організмі: його брак не тільки провокує м’язові судоми, а й негативно впливає на роботу серця.

Почуття втоми і швидка стомлюваність

Найважливіший орган, який відповідає за фільтрацію рідини – це нирки. Якщо їм доводиться працювати дуже активно, вони стимулюють підвищене вироблення стресових гормонів, які в свою чергу змушують тіло перебувати в постійній напрузі – що в підсумку призводить до почуття втоми і швидкої стомлюваності. Так що надлишок рідини може викликати справжнісінький стрес!

Поділись


Новини партнерів