Міфи та факти про депресію

За останні роки у суспільстві все частіше стали говорити про депресію. Одні вважають, що вона виникає від неробства та великої кількості вільного часу, інші – що це серйозне захворювання, яке потребує втручання фахівців. За матеріалами WebMD ми розповімо, що з того, що ви чули про депресію правда, а що – міф.

Важка праця долає депресію: міф. “От у мене немає часу на ці ваші депресії, мені працювати треба. І ви спробуйте”. Знайома фраза? Її чули багато людей, які хотіли дістати пораду про лікування депресії не у спеціаліста. На справді для лікування депресії недостатньо повністю віддатися роботі. Ба більше – перенапруження може бути однією з ознак клінічної депресії, особливо в чоловіків.

Це не справжня хвороба: міф. Це дуже серйозний клінічний стан, але багато людей плутають її зі звичайним смутком. Корені хвороби вчені знаходять у генетиці, гормонах, гормонах, рецепторах нервових клітин і функціонуванні мозку.

Чоловіки майже не хворіють на депресію: міф. Чоловіки рідше, ніж жінки говорять про свої почуття. Тому їхні рідні, кохані, та навіть лікарі, можуть не зауважити у них депресію. Крім того, деякі чоловіки у депресії не здаються сумними чи пригніченими, скоріше злими та дратівливими.

Депресія – це просто жалість до себе: міф. Люди, що мають клінічну депресію, не лінуються та не жаліють себе. Також, вони не можуть “просто не сумувати”. Як і будь-яка інша хвороба, депресія потребує правильного лікування.

Будь-хто може захворіти на депресію:факт. Хоча і вважається, що жінки хворіють частіше за чоловіків, імовірніше за все, вони просто частіше звертаються за допомогою. Також найбільша кількість випадків депресії фіксується у підлітків і молодих людей віком близько 20 років. Але вона може з’явитись у будь-кого, не залежно від віку, статі, професії, рівня доходу та етнічної приналежності.

Депресія може насуватись поступово: факт. Депресія може наступати непомітно – один поганий день може бути першим у ланцюжку багатьох, і ось ви пропускаєте роботу та навчання. Постійна втома може бути не результатом важкої роботи над важливим проектом, а ознакою дистимії. Це дуже ускладнює діагностування депресії, порівняно з хворобами, які проявляються одразу.

Вам доведеться довічно пити таблетки: міф. Пігулки є лише одним із методів лікування депресії, при чому, зазвичай, глибокої. Легку та середню депресію успішно лікують психотерапією. І навіть якщо лікар пропише вам антидепресанти, це ще не означає, що ви їх питимете все життя. Він підкаже, коли буде найоптимальнішій час для припинення прийому ліків.

Депресивні люди багато плачуть: міф. Не завжди. багато людей у депресії навіть не почуваються сумно. Скоріше вони відчувають емоційне спустошення і марність свого існування. Але навіть без симптомів, які виглядають драматично, депресія заважає людині жити повним життям.

Схильність до депресій спадкова: факт. Якщо у вашій родині вже були випадки депресії, велика вірогідність, що ви теж до неї схильні. Але ви зможете краще розпізнавати її ранні ознаки та негайно вжити заходів (зменшити стрес, збільшити фізичні навантаження чи звернутись до фахівця).

Депресія – це частина старіння: міф. Більшість людей старіє без жодних ознак депресії, а коли вона все-таки приходить, цього часто не помічають. Симптоми можуть бути дуже розмитими – їжа втратила смак, болі посилюються, збивається режим сну. Проблеми зі здоров’ям – поширена причина депресії в людей похилого віку, а вона може ускладнити одужання.

Депресію можуть сплутати з деменцією: факт. У людей похилого віку депресія може бути причиною проблем із пам’яттю, дезорієнтації та навіть марення. Але лікарі помилково приписують ці зміни деменції чи віковому когнітивному спаду.

Позитивне мислення може допомогти: факт. Стара порада “мислити позитивно” сьогодні перетворилася на спосіб полегшити депресію. Це зветься “когнітивно-поведінкова терапія”. Людей вчать новим способам мислення та поведінки, дають можливість змінити спотворену картину світу. КПТ можуть застосовувати разом із медикаментозним лікуванням, але не обов’язково.

Підлітки нещасні від природи: міф. Тривалий смуток чи дратівливість не нормальні для підлітків. Якщо ваша дитина виглядає пригніченою довше двох тижнів, це може бути ознакою депресії, яка розвивається в одного з 11 підлітків. Серед інших ознак – втрата відчуття задоволення від улюблених занять та різке падіння оцінок.

Фізичні вправи допомагають при депресії: факт. Дослідження показують, що регулярні фізичні вправи можуть допомогти людям при ранніх симптомах депресії. Найкраще займатися в компанії, соціальна активність також допомагає подолати хворобу.

Депресію дуже важко вилікувати: міф. Стан більшості людей, які лікують депресію, покращується. Згідно з дослідженням Національного інституту психічного здоров’я США, 70% людей змогли позбутися симптомів депресії без медикаментів, хоча найефективнішим все ж вважається поєднання антидепресантів та психотерапії.

Не завжди смуток – це депресія: факт. Деякі життєві події приносять розчарування та засмучують нас, але це не завжди сигналізує про початок депресії. Нормально горювати після втрати близької людини чи отримання серйозного діагнозу. При депресії смуток постійний. Хворий відчуває його щодня більшу частину доби. Якщо ж людина просто переживає важкі часи, вона може відволікатись і ненадовго підбадьоритись.

Поділись


Новини партнерів