Лікарі розповіли, як пов’язані діабет та остеопороз

Остеопороз – це захворювання кісток, яке призводить до підвищення їхньої крихкості та збільшення ризику переломів. Останні дослідження свідчать, що, серед іншого, до остеопорозу може призвести діабет.

Остеопороз – це досить поширене та серйозне захворювання кісток. При остеопорозі кістка стає пористою і схожою на соти, якщо роздивитись її під мікроскопом. Він виникає тоді, коли організм втрачає здатність продукувати нові кісткові клітини та тканини, або починає швидко втрачати вже наявні. У людей, що страждають на остеопороз, кістки дуже ламкі. Остеопороз вважається тихим захворюванням, оскільки немає конкретних симптомів, і людина не може відчути, як її кістки стають крихкими. Хворобу, зазвичай, діагностують при першому переломі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ще одна поширена у світі серйозна хвороба – це діабет. Мільйони випадків діабету фіксуються щороку. Він впливає на рівень цукру в нашій крові і, як відомо, має серйозні наслідки для нирок та серця. Однак чи може це захворювання впливати і на наші кістки, а тим більше, підвищити ризик остеопорозу?

Згідно з дослідженнями, остеопороз є серйозною проблемою у хворих на діабет. Науковці кажуть, що гіперглікемія, або високий рівень цукру в крові, може пригнічувати формування нової кісткової тканини остеобластами, а це може знизити міцність кісток і збільшити ризик переломів.

Згідно з іншим дослідженням, у людей з діабетом часто низька щільність кісток, а отже, вони мають високий ризик переломів. Пацієнти, які давно хворіють на діабет і не контролюють рівень цукру у своїй крові належним чином, ризикують захворіти на остеопороз. Особливо небезпечно це для тих, хто страждає на діабет 1 типу.

Інші ускладнення від діабету, такі як пошкодження нервів, м’язова слабкість, низький рівень цукру, що можуть призвести до падіння, також збільшують ризик переломів.

Перший крок до зниження ризику остеопорозу при діабеті – це контролювати рівень цукру в крові. Цього можна досягти за допомогою фізичних вправ і правильної дієти. Інші способи боротьби з остеопорозом та діабетом включають:

  • Харчування – дієта, багата на кальцій, вітамін D, калій, тощо, допомагає зміцнити кістки.
  • Фізичну активність – регулярні фізичні вправи, що зміцнюють кістки та знижують рівень цукру у крові, можуть допомогти зменшити ризик переломів.
  • Здоровий спосіб життя – куріння також знижує міцність наших кісток, як показали дослідження 2017 року, тому діабетикам слід уникати цієї звички.
  • Регулярні аналізи – проведення регулярних тестів для перевірки рівня цукру в крові, а також щільності кісток, може допомогти знизити ризик переломів та підвищення рівня цукру в крові.
Поділись


Новини партнерів