10 способів посилити метаболізм

Інтенсивність, із якою ваш організм спалює калорії, залежить від метаболізму. Деякі люди мають від природи швидкий метаболізм. Чоловіки, як правило, спалюють більше калорій, ніж жінки, навіть коли просто відпочивають. І у більшості людей метаболізм сповільнюється після 40 років, пише WebMD. Хоча ви не можете контролювати свій вік, стать або генетику, є й інші способи покращити метаболізм. Ось 10 з них.

Укріпіть м’язи. Ваше тіло постійно спалює калорії, навіть коли ви нічого не робите. Швидкість метаболізму в стані спокою набагато вища у людей з більшою кількістю м’язів. Кожні 500 г м’язів витрачають близько 6 калорій на день лише на самопідтримку, тоді як кожні 500 г жиру спалюють лише 2 калорії щодня. Ця невелика різниця може з часом накопичуватися. Після сеансу силових тренувань м’язи активізуються по всьому тілу, підвищуючи середню добову швидкість метаболізму.

Зробіть свої тренування інтенсивнішими. Вправи з аеробіки не допоможуть наростити великі м’язи, але можуть посилити ваш метаболізм вже через годину після тренування. Секрет у інтенсивності. Вправи високої інтенсивності забезпечують більше і довше збільшення швидкості метаболізму в спокої, ніж тренування з низькою або середньою інтенсивністю. Спробуйте інтенсивніші заняття у тренажерному залі або влаштуйте пробіжку під час звичайної прогулянки.

Багато пийте. Ваш організм потребує води для спалення калорій. Якщо ви навіть трохи зневоднені, ваш метаболізм може сповільнитися. В одному дослідженні дорослі, які випивали вісім і більше склянок води в день, спалювали більше калорій, ніж ті, хто пив чотири. Випийте склянку води або іншого несолодкого напою перед кожним прийомом їжі та перекусом. А перекушувати взагалі краще свіжими фруктами та овочами, які містять воду, а не сухариками чи чіпсами.

Чи варто вживати енергетики. Деякі компоненти енергетичних напоїв можуть підсилити ваш метаболізм. У них багато кофеїну, що збільшує кількість енергії, яку використовує ваш організм. У них іноді є таурин, амінокислота. Таурин може прискорити метаболізм і допомогти спалити жир. Але вживання цих напоїв у деяких людей може спричинити такі проблеми, як високий кров’яний тиск, тривожність та порушення сну. Американська академія педіатрії не рекомендує їх дітям та підліткам.

Їжте розумно. Частіші прийоми їжі можуть допомогти схуднути. Коли ви їсте великі порції з багатогодинними перервами між ними, ваш метаболізм сповільнюється між прийомами їжі. Прийом маленьких порцій їжі або перекуси кожні 3 – 4 години підтримують метаболізм, і ви спалюєте більше калорій протягом дня. Кілька досліджень також показали, що люди, які перекушують регулярно, їдять менше.

Їжте гостре. У гострій їжі є природні хімічні речовини, які можуть пришвидшити ваш метаболізм. Приготування їжі зі столовою ложкою подрібненого червоного або зеленого перцю чилі може підвищити швидкість обміну речовин. Ефект, ймовірно, тимчасовий, але якщо ви їсте гостру їжу часто, користь може бути суттєвою.

Вживайте білки. Ваше тіло спалює набагато більше калорій, коли перетравлює білок, ніж жир чи вуглеводи. В рамках збалансованої дієти заміна деяких вуглеводів на пісну, збагачену білками їжу може посилити метаболізм. Хорошими джерелами білка є нежирна яловичина, індичка, риба, біле м’ясо курки, тофу, горіхи, квасоля, яйця та нежирні молочні продукти.

Випийте трохи чорної кави. Якщо міркувати логічно, однією з переваг кави може стати короткочасне підвищення швидкості метаболізму. Кофеїн допоможе зняти втому і навіть підвищити витривалість під час фізичних вправ.

Випийте зеленого чаю. Зелений чай та чай улун містять одразу кофеїн та катехіни, речовини, що підсилюють метаболізм за пару годин. Дослідження свідчать, що  2-4 чашки будь-якого з цих чаїв можуть підштовхнути організм спалювати на 17% більше калорій під час помірно інтенсивних фізичних вправ протягом короткого часу.

Уникайте низькокалорійних дієт. Ті дієти для схуднення, що включають менше 1200 (якщо ви жінка) або 1800 (якщо ви чоловік) калорій на день – не годяться для тих, хто сподівається прискорити метаболізм. Хоча ці дієти можуть допомогти скинути кілограми, це відбувається за рахунок правильного харчування. Плюс до цього, виробляється зворотній зв’язок, оскільки ви можете втратити м’язову масу, що в свою чергу сповільнює метаболізм. В решті-решт ваш організм спалює менше калорій і набирає вагу швидше, ніж до дієти.

 

Поділись


Новини партнерів