today-is-a-good-day

Вчені довели, що ймовірність розвитку діабету та раку у жінок зростає через високий рівень тестостерону

Рівень тестостерону у жінок пов’язаний із захворюваністю на діабет та рак.

Вчені з Кембриджського університету у Великобританії з’ясували, що високий рівень тестостерону підвищує ризик розвитку діабету другого типу у жінок.

При цьому, зазначають дослідники, у чоловіків високий тестостерон знижує ризик розвитку цього захворювання.

Під час дослідження вчені вивчили медичні карти 425 тис. осіб. Було проаналізовано понад 2500 генетичних варіацій, пов’язаних з рівнем тестостерону — основного чоловічого гормону.

Дослідження показало, що у жінок з більш високим рівнем тестостерону ризик розвитку діабету другого типу вищий на 37%, а також на 51% вища ймовірність розвитку синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ). Співавтор дослідження Джон Перрі відзначає, що раніше вважалося, що надлишок тестостерону є наслідком СКПЯ, а не його причиною. Підвищений тестостерон у жінок збільшує ймовірність виникнення раку молочної залози і тіла матки (карциноми ендометрії).

Також у межах цього дослідження було встановлено, що у чоловіків високий рівень тестостерону знижує ризик розвитку діабету другого типу на 14 %. Але, у той самий час, високий рівень тестостерону у чоловіків підвищує ймовірність розвитку раку передміхурової залози.

Тому вчені вважають, що слід переглянути необхідність замісної терапії тестостероном під час лікування раку передміхурової залози.

“Досі ми не були впевнені в тому, що більш низький рівень тестостерону одночасно захищає від розвитку раку простати”, — зазначає лікар Перрі.

Вчені відзначають, що самостійно приймати тестостерон не можна, також не варто змінювати його дозування, якщо гормон був призначений лікарем. Всі рішення щодо терапії з використанням тестостерону повинен приймати лише лікар.

Дослідники мають намір продовжити вивчення впливу гормону тестостерону на жіноче і чоловіче здоров’я, щоб з’ясувати, у яких випадках його застосування може бути дійсно ефективним.

Джерело

Поділись


Новини партнерів