Вегетаріанське харчування може істотно знизити ризики небезпечної інфекції

За словами вчених, відмова від м’яса може знизити рівень деяких штамів бактерій кишкової палички в кишечнику. Одне з досліджень університету Tzu Chi в Тайвані показує, що рослинна їжа знижує ризик інфекцій сечовивідних шляхів, принаймні у жінок.

Інфекції сечовивідних шляхів, або ІСМ, поширені і болючі. Їх фіксують більше, ніж 150 мільйонах випадків по всьому світу щорічно.

Інфекції у здорових людей зазвичай викликаються певними штамами бактерій кишкової палички, які можуть викликати проблеми і поза ним. Хоча їх місцезнаходження в кишечнику, іноді вони потрапляють в статеві органи, і в кінцевому підсумку – в сечовипускальний канал, що призведе до інфекції і далі за сечового тракту в сечовому міхурі. Бактерії можуть легко переноситися під час сексу. Жінки особливо страждають від циститу.

Незважаючи на те, що ІМП можна лікувати за допомогою антибіотиків, спостерігається зростання числа постійних інфекцій, причому ця тенденція може бути обумовлена ​​підвищенням стійкості до антибіотиків.

З приводу м’яса і рослинної їжі вчені припускають, що це може бути пов’язано зі штамами кишкової палички в м’ясі, особливо свинині і птиці. Відмовившись від споживання м’яса, люди знижують вплив цих бактерій, знижуючи їх рівень в кишечнику і, отже, ризик того, що вони потраплять в уретру.

Інший ефект посилення пов’язаний з тим, що вегетаріанські дієти призводять до більш низького pH стільця, і це також запобігає зростанню кількості бактерії.

Вчені зробили опитування учасників, включаючи дані про дієту, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність та медичні умови. Вегетаріанська дієта була пов’язана з зниженням ризику розвитку ІСМ на 16% в порівнянні з м’ясоїдами, враховуючи такі потенційні фактори, як вік, стать, спосіб життя та інші стани здоров’я.

Подальший аналіз показав, що зниження ризику серед вегетаріанців було визначено у жінок, некурящих учасників і в осіб без схильності до ІСМ.

Разом з тим інші вчені, наприклад, експерт з інфекційних захворювань в Університеті Міннесоти доктор Джим Джонсон зазначив, що в дослідженні не враховується сімейна історія ІСМ, сексуальне життя, методи контрацепції – все це може вплинути на ризик. Також вегетаріанці можуть рідше звертатися за допомогою або вибрати альтернативні ліки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів