
Вітаміни не слід вживати бездумно.
Риб’ячий жир і вітамін D, як показують дослідження останніх років, мають безліч корисних властивостей, крім зміцнення кісток і зубів, про які вчені раніше не підозрювали. Кардіологи прийшли до висновку, що частка вітаміну D в організмі – один з найбільш важливих факторів, що впливають на здоров’я серця і судин, і навіть на їх здатність витримувати тривалі навантаження.
Результати дослідження показали, що велика кількість вітаміну D в організмі статистично пов’язана з більш високою витривалістю. До того ж, всі добре знають, що він благотворно впливає на кістки і серце. Тому всім людям варто підтримувати його рівень, використовуючи харчові добавки або просто частіше виходячи на сонце.
Вітамін D знижує ризик смерті від інфаркту, уповільнює розвиток розсіяного склерозу і навіть захищає мозок алкоголіків від подальших ушкоджень.
Вчені виявили, що вітамін D здатний бути ключовим фактором у захисті клітин організму від старіння, в тому числі розвитку раку. Крім того, риб’ячий жир може захищати людей від розвитку діабету і ряду інших хвороб.
Однак, це зовсім не означає, що риб’ячий жир або інші харчові добавки з вітаміном D потрібно бездумно вживати в будь-яких кількостях – при їх надлишку в організмі розвиваються серйозні порушення.
Вітамін D міститься в сирах, шпротах, вершковому маслі, яєчному жовтку, морських водоростях, яловичій печінці та печінці тріски, а також в грибах.