Тренування для «ледачого» кишечника – кращий спосіб боротьби з запором

Порушення процесу травлення веде до проблем з випорожненням кишечника. Запори або ускладнена дефекація створюють дискомфорт і напругу, затримуючи в організмі токсини, продукти життєдіяльності. Це позначається на стані шкіри, волосся, загальному самопочутті, позбавляє життєвої енергії і працездатності, пише Жіночий Світ.

Запори – не єдина проблема, що виникає при проблемному кишечнику. При порушенні стільця не виробляються корисні речовини, амінокислоти, знижується імунітет. Крім синтетичних препаратів для поліпшення перистальтики, можна тренувати кишечник правильним харчуванням і фізичними навантаженнями.

Причини проблем зі стільцем

Запори, біль в животі, висипання на шкірі – причиною цих проблем може стати «ледачий» кишечник. Порушення виникає в будь-якому віці, є характерним для літніх людей і малорухливого способу життя. Людина з зусиллями ходить в туалет, скаржиться на здуття живота, біль і неприємний запах з рота.

Лікарі виділяють кілька причин, які призводять до порушення стільця:

1. Малорухливий спосіб життя, при якому не діють м’язи живота, не відбувається стимуляція кишечника.

2. Порушення водного режиму: при нестачі води кал стає більш щільним, погіршується його просування і виведення природним шляхом.

3. Неправильне харчування, позбавлене клітковини, робить кишечник більш ледачим, порушує стілець.

4. Вік: після 55 років знижується тонус м’язів, тому перистальтика стає менш вираженою. У літньому віці запори – часта проблема.

5. Різка зміна кліматичного або тимчасового пояса. Після переїзду організм може довго «приходити в себе» після перельоту, негативно реагувати на екзотичну їжу.

6. Звичка стримувати позиви до випорожнення: людина просто привчає кишечник терпіти, на рівні рефлексів виробляючи шкідливу звичку.

7. Побічна дія препаратів. Проблеми зі стільцем часто виникають при лікуванні сечогінними, протисудомними ліками, на тлі прийому засобів від депресії і гіпертонії.

8. Стресові ситуації, порушення сну.

У рідкісних випадках кишечник стає ледачим при захворюваннях. У більшості ситуацій винні самі пацієнти, які звикають харчуватися на ходу, захоплюються фаст-фудом і напівфабрикатами, не люблять спортивні навантаження.

Тренуємо кишечник правильно

При лікуванні порушень стільця основний упор робиться на відновлення здорових рефлексів і формування корисних звичок. При дотриманні простих правил можна натренувати кишечник працювати правильно «без збоїв», не вдаючись до проносних і мікроклізм. Основні з них:

Стілець в один і той же час

Ваше завдання – відвідувати туалет в певний час, наприклад, після сніданку чи обіду. Через 20-30 хвилин після прийому їжі кишечник отримує сигнал або гастроколічний рефлекс, при якому пришвидшується перистальтика і активується функція виділення. Поступово виробляється звичка, відновлюється стабільний стілець.

Ідеальний час – через 30-40 хвилин після ранкового пробудження. З’їжте легкий сніданок або випийте натщесерце склянку прохолодної води повільними ковтками. Намагайтеся не тужитися, щоб процес був максимально природним.

Створіть сприятливі умови

Намагайтеся усунути причину стресу, яка провокує порушення стільця. При відвідуванні туалету не поспішайте, не лайте себе за невдачу, не відволікайтеся на зовнішні подразники. Віднесіть з туалету відволікаючі журнали, не беріть з собою гаджет.

Не придушуйте позиви до випорожнення

Перший час постарайтеся ходити в туалет при будь-якому позиві, щоб виробити правильні рефлекси. Тільки після цього починайте привчати кишечник випорожнятися в один і той же час.

Прийміть правильну позу

Природна поза для випорожнення кишечника – сидячи навпочіпки. Для вироблення природного рефлексу поставте під ноги невелику лавку або підставку. Це розслабить пуборектальний м’яз, який в скороченому положенні утримує вміст і усуває позиви до дефекації.

Велике значення має правильне і раціональне харчування. Додайте в щоденне меню більше продуктів, що містять клітковину і баластні речовини: висівки, перлову і вівсяну кашу, сочевицю, яблука і банани. Для тренування кишечника і поліпшення перистальтики дієтологи рекомендують томати, гарбуз в будь-якому вигляді, кисломолочні продукти.

Тренування кишечника – це нескладний, але тривалий процес вироблення правильних рефлексів. Він поєднує принципи правильного харчування, легкі фізичні навантаження і усунення стресів, що заважають роботі системи травлення. При дотриманні перерахованих правил можна домогтися гарних результатів протягом декількох тижнів.

 

Поділись


Новини партнерів