Свербіж може свідчити про наявність раку

Сильний свербіж може вказувати на рак, що констатувала міжнародна дослідницька група на чолі з Валері Ларсон з Медичної школи Джона Хопкінса в Балтіморі і Сонею Стендер з Університетської клініки Мюнстера.

Вченими були проаналізовані дані майже 17 000 дорослих пацієнтів, які проходили лікування свербіжу в лікарні Джона Хопкінса в період між 2013 і 2017 роками.

Їх дані були зіставлені з даними приблизно п’яти мільйонів пацієнтів, які не відчували свербіння.

Пацієнтам з сверблячкою рак діагностували в шість разів частіше.

Дослідники виявили, що існує зв’язок між шкірною сверблячкою і спричиненим ним висипом на шкірі з двома формами лейкемії, пухлинами кісток, бронхіальнимизалозами карциномами і множинною мієломою.

Відповідно до їхніх гіпотезі, у такого свербіння і висипу і пухлин може бути загальний пусковий механізм, що підсилює запалення і викликає відповідні реакції на нього.

У той же час дослідники поки не можуть точно сказати, що виникає першим: пухлина або свербіж. Але виявлений зв’язок між ними вони оцінюють як дуже важливу знахідку.

За їх словами, свербіж неясної природи повинен бути для лікарів знаком того, що пацієнта необхідно обстежити на можливий рак.

Джерело

Поділись


Новини партнерів